open-navfaktor-logo
search
Stolac
Nepodnošljivi mirisi "otjerali" otvaranje festivala u čast Maka Dizdara s nekropole stećaka Radimlja
Organizacioni odbor Festivala kulture Slovo Gorčina, koji se od 1971. godine održava u Stocu u čast Maka Dizdara, zbog nepredviđenih okolnosti bio je prisiljen donijeti odluku da svečano otvaranje ovogodišnjeg izdanja festivala izmjesti s nekropole stećaka Radimlja na lokalitet Heaven in Nature u neposrednoj okolini Stoca.
22.07.2022. u 14:47
get url
text
get url
text

Razlog za ovu odluku jeste alarmantno higijensko-sanitarno stanje neposredne okoline nekropole stećaka Radimlja prouzrokovano ispuštanjem otpadnih voda iz obližnje tvornice za preradu ribe, koja u cjelokupnoj okolini objekta stvara nepodnošljive neugodne mirise.

- Zbog ove nesretne situacije stanovnici obližnjih naselja su u više navrata organizirali mirne proteste, o čemu je izvještavano u bosanskohercegovačkim medijima. Nažalost, uprkos pozivanju nadležnih inspekcijskih organa da poduzmu odgovarajuće mjere, do danas nije bilo konkretne akcije. Stoga, Festival kulture Slovo Gorčina, koji je i osnovan recitalom poezije Maka Dizdara na Radimlji 1971. godine, i u sklopu kojeg se na ovoj nekropoli stećaka svake godine održavaju recitali poezije gosta-pjesnika i drugi kulturno-umjetnički programi, prisiljen je da naruši svoju pedesetogodišnju tradiciju i program prve noći ovogodišnjeg festival premjesti na lokalitet Heaven in Nature na obali rijeke Bregave u blizini Stoca - istakli su iz festivala.

Dio misije Festivala kulture Slovo Gorčina je afirmacija i promocija izuzetno bogatog kulturnog naslijeđa Stoca i njegove okoline, zbog čega organizacioni odbor festivala upozorava javnost na izuzetno loše stanje velikog broja nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u ovom gradu.

- Pored UNESCO lokaliteta Radimlja, čije je trenutno stanje posljedica izgradnje industrijske zone u njegovoj neposrednoj blizini, na šta je upozoravano i od nadležnih institucija, nužno je spomenuti i prahistorijsko nalazište Badanj, u čijoj blizini je prije nekoliko godina formirana deponija otpada, ilirska gradina Daorson, redovna žrtva vandalskih napada, Šarića kuća / Galerija Branka Šotre, čija krovna konstrukcija prijeti urušavanjem, cjelokupno korito Bregave ugroženo ilegalnom gradnjom i nepostojanjem jasnih nadležnosti i efikasnih mehanizama čišćenja otpada, Stari Grad Vidoški narušen protivzakonitim postavljanjem betonskog križa i križnog puta, brojne zapuštene nekropole stećaka itd.

Nepodnošljiv strah otpadnih voda koji s Radimlje tjera goste i sprječava održavanje manifestacije samo je kulminacija dugogodišnje zapuštenosti kulturne baštine koja je tokom rata devedesetih godina sistematski uništavana. Organizacioni odbor Slovo Gorčina stoga upućuje apel svim nivoima vlasti i ljudima dobre volje da shvate ozbiljnost situacije i učine sve što je u njihovoj moći da spriječe nastavak sistematskog urušavanja kulturnog naslijeđa od nacionalnog i univerzalnog značaja - istakli su. 

U sklopu otvorenja festivala kulture Slovo Gorčina, 29. jula, bit će održana izvedba kompozicije Vlade Miloševića Kameni spavač gudačkog kvarteta SA Sinfonietta, dok će Makove stihove govoriti književnik i dramski glumac Enes Kišević, te dodjela nagrade Mak Dizdar mladim pjesnicima i recital i razgovor posvećen gošći pjesnikinji Tanji Stupar Trifunović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.