Kada osoba pod sankcijama neke strane vlade jedanput dospije na listu, teško se s nje skida. Za to nije dovoljna ni činjenica da je pojedinac mrtav. Najrigidnija u tom smislu je čuvena američka crna lista, na kojoj je na desetine i živih i preminulih Srba, a Evropska unija bi uskoro na svoj spisak nepoželjnih osoba iz Srbije mogla da doda još jedno ime - Bogoljuba Karića, srbijanskog biznismena i političara - i to zbog veza s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Lider radikala Vojislav Šešelj jedan je od rijetkih Srba koji je zaradio blokadu i Amerike i EU. Naime, on je 2016. dobio zabranu ulaska u Hrvatsku, i to u trajanju od 20 godina, a njegovo ime se već dugo nalazi na američkoj crnoj listi, čiju je validnost predsjednik SAD Donald Trump nedavno produžio za još godinu dana. Trump je produžio tzv. nacionalno vanredno stanje u odnosu na države zapadnog Balkana, a ta odluka je donesena 2001, još u vreme predsjednika Džordža Buša.

Osim Šešelja, na spisku osoba pod sankcijama američke vlade, koji se vodi pod oznakom "Balkan" u Kancelariji za nadzor nad stranim sredstvima ministarstva finansija SAD, jesu i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Nikola Špiriću i brojni haški osuđenici: Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Veselin Šljivančanin, Nebojša Pavković, Nikola Šainović, Biljana Plavšić... Zbog haških optužnica na ovoj listi su i Franko Simatović, Jovica Stanišić i Milan Milutinović, ali i Slobodan Milošević, koji je već više od 14 godina mrtav.

Miloševićeva pokojna žena Mira Marković i dalje je za Ameriku persona non grata, kao i njegov pokojni brat Borislav Milošević. Na američkoj crnoj listi su i Miloševićeva djeca Marko i Marija. Zbog Karadžićeve osuđujuće presude u Hagu, Amerika je zabranila ulazak i za njegovog brata Luku, kćerku Sonju i suprugu Ljiljanu. Haški osuđenik Dragoljub Ojdanić još jedan je pokojnik na spisku nepoželjnih SAD.