Netanyahu osumnjičen za korupciju na potezu državni tužilac

objavljeno: 13.02.2018. u 21:43

Policija koja istražuje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua preporučila je državnom tužiocu da on bude osumnjičen za korupciju u dva slučaja, javili su u utorak izraelski mediji.

Netanyahu, koji negira da je učinio bilo šta protuzakonito, ispitivan je nekoliko puta od početka 2017. Konačna odluka o podizanju optužnice je na državnom tužiocu.

Izraelski mediji javili su da jedan od dva slučaja uključuje primanje poklona od poslovnih ljudi, a drugi je povezan s Netanyahuovim razgovorom koji je nasvodno imao s novinskim izdavačem o limitiranju konkurencije u medijskom sektoru u zamjenu za pozitvnije izvještavanje o njemu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da policijske preporuke da bude optužen zbog korupcije "neće rezultirati ničim".

U televizijskom obraćanju naciji, Netanyahu  je negirao navode da je primao skupocjene poklone, uključujući šampanjac i skupe cigare, od holivudskog mogula Arnona Michana u zamjenu za pružanje usluga. Također je osumnjičen da je nudio povlašteni položaj novinskom izdavaču u zamjenu za povoljniji medijski tretman.

Netanyahu je izjavio da je njegova duga politička karijera bila "isključivo za dobro zemlje". Optužio je policiju da provodi "lov na vještice" protiv njega i najavio je da će ostati na položaju. Završio je obraćnje obećanjem da će ostati izraelski premijer i da će se natjecati za reizbor.

Policijske preporuke sada idu državnom tužiocu, koji će odlučiti da li da podigne optužbe.