Netanyahu osumnjičen za korupciju na potezu državni tužilac

Objavljeno: 13.02.18 u 21:43

Policija koja istražuje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua preporučila je državnom tužiocu da on bude osumnjičen za korupciju u dva slučaja, javili su u utorak izraelski mediji.

Policija Netanyahua optužila za primanje skupocjenih poklona
Policija Netanyahua optužila za primanje skupocjenih poklona

Netanyahu, koji negira da je učinio bilo šta protuzakonito, ispitivan je nekoliko puta od početka 2017. Konačna odluka o podizanju optužnice je na državnom tužiocu.

Izraelski mediji javili su da jedan od dva slučaja uključuje primanje poklona od poslovnih ljudi, a drugi je povezan s Netanyahuovim razgovorom koji je nasvodno imao s novinskim izdavačem o limitiranju konkurencije u medijskom sektoru u zamjenu za pozitvnije izvještavanje o njemu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da policijske preporuke da bude optužen zbog korupcije "neće rezultirati ničim".

U televizijskom obraćanju naciji, Netanyahu  je negirao navode da je primao skupocjene poklone, uključujući šampanjac i skupe cigare, od holivudskog mogula Arnona Michana u zamjenu za pružanje usluga. Također je osumnjičen da je nudio povlašteni položaj novinskom izdavaču u zamjenu za povoljniji medijski tretman.

Netanyahu je izjavio da je njegova duga politička karijera bila "isključivo za dobro zemlje". Optužio je policiju da provodi "lov na vještice" protiv njega i najavio je da će ostati na položaju. Završio je obraćnje obećanjem da će ostati izraelski premijer i da će se natjecati za reizbor.

Policijske preporuke sada idu državnom tužiocu, koji će odlučiti da li da podigne optužbe.