open-navfaktor-logo
search
Napadi na Gazu
Netanyahu sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost
Tokom protekle noći izraelski bombarderi izveli su žestoke napade u različitim dijelovima blokirane palestinske enklave Gaze
13.11.2018. u 12:58
get url
text

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sazvao je Vijeće za nacionalnu sigurnost na kojem će se govoriti o posljednjim dešavanjima u Pojasu Gaze, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sjednici Vijeća sigurnosti bit će govora i o koracima koje će Izrael poduzeti u vezi s novonastalom situacijom. Sastanku prisustvuju visoki zvaničnici za nacionalnu sigurnost, među kojima je i ministar odbrane Avigdor Liberman i načelnik izraelskog Generalštaba Gadi Eisenkot.

Uporedo s tim, izraelska vlada danas je suspendirala mirovne pregovore o Gazi koji su vođeni s Egiptom i Ujedinjenim nacijama (UN).

-Izrael nema kontakte s Egiptom i UN-om u vezi s primirjem u Gazi - kazao je neimenovani zvaničnik iz kabineta izraelskog premijera Netanyahua.

Ranije je mirovni izaslanik UN-a Nickolay Mladenov kazao kako blisko sarađuje s vlastima Egipta na okončanju nasilja u Gazi. On je pozvao sve strane na okončanje sukoba i neprijateljstava u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi.

Iz Ministarstva zdravstva Gaze potvrdili su da je u napadima, koji traju od sinoć, poginulo šest, a ranjeno 25 Palestinaca.

Tokom protekle noći izraelski bombarderi izveli su žestoke napade u različitim dijelovima blokirane palestinske enklave Gaze.

Meta napada bila je i policijska stanica, dva sjedišta pokreta Islamic Jihad i zgrada televizije Al-Aksa. Izrael je zračne napade započeo nakon navodnih raketnih napada s područja Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da je tokom ponedjeljka iz Gaze na Izrael ispaljeno više od 300 raketa i da je većina njih presretnuta odbrambenim sistemom ili je pala na nenaseljena polja. U raketnim napadima ranjeno je 29 Izraelaca.

Iz Ujedinjenih nacija su pozvali na prekid sukoba u Gazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.