open-navfaktor-logo
search
Novi dokazi
Nevjerovatan preokret u slučaju najpoznatijeg ubistva: Ko je ubio Teresu Halbach?
Nakon što je odslužio 18 godina, istraga je pokazala da je Avery nevin, pa je pušten na slobodu, a onda je ponovo uhapšen i osuđen na doživotni zatvor za ubistvo fotografkinje
03.10.2019. u 08:08
get url
text

Pedesetsedmogodišnji Steven Avery iz Manitowoc Countyja u Wisconsinu, 1985. osuđen je za silovanje i pokušaj ubistva na 32 godine zatvora. Nakon što je odslužio 18 godina, istraga je pokazala da je Avery nevin, pa je pušten na slobodu.

Godine 2003. protiv bivšeg šerifa i bivšeg okružnog tužitelja Manitowoc Countyja Steven je podigao tužbu i tražio odštetu od 36 miliona američkih dolara.

U novembru 2005. Avery je ponovo uhapšen nakon što su na njegovom imanju pronađeni posmrtni ostaci 25-godišnje fotografkinje Terese Halbach.

Dvije godine kasnije osuđen je na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

Osim njega, osuđen je i njegov rođak Brandon Dassey (29).

"Making a Murderer" kroz dvije do sada izašle sezone serije bavi se brojnim nekonzistentnostima u istrazi ubistva Terese Halbach, dok Avery i danas tvrdi da je žrtva osvete lokalne policije zbog toga što je protiv tog okruga podigao tužbu.

No, sada bi, sudeći prema najnovijim informacijama, cijeli slučaj mogao dobiti novi epilog.

Naime, prema pisanju američkih medija, jedan drugi, za sada anonimni zatvorenik iz Wisconsina, priznao je ubistvo Terese Halbach.

Nakon što je i sam pogledao serijal, a onda i sam počeo istraživati slučaj, reditelj Shawn Rech uvidio je brojne propuste u "Making a Murderer,“ pa je odlučio snimiti vlastiti dokumentarac: "Convicting a Murderer." 

Rech kaže da je za vrijeme snimanja dobio i snimio priznanje drugog zatvorenika.

Sve je odmah prijavio nadležnim tijelima, a za sada s identitetom zatvorenika koji je priznao ubistvo ne smije izlaziti u javnost, jer priznanje još nije proglašeno legitimnim.

- Još nemamo potvrdu legitimnosti priznanja, a s obzirom na to da se radi o optuženom ubici iz Wisconsina, osjećamo odgovornost da sve prikupljene dokaze dostavimo nadležnim tijelima – izjavio je Rech.

Steven Avery

Reditelj je otkrio da je tokom prethodnih 20 mjeseci, koliko radi na novom dokumentarcu, došao do puno novih dokaza.

- Nakon što sam pogledao "Making a Murderer," osjećao sam stid kao Amerikanac zbog onoga što se dogodilo Averyju i njegovom rođaku Brandonu. I sam sam odlučio istražiti slučaj, shvatio sam ne samo da nisam dobio sve informacije, već i da me serije "navukla" na pogrešne zaključke – kazao je Rech.

- U subotu smo primili pisano priznanje, ali ono je bezvrijedno sve dok ne bude potvrđeno, objavila je Kathleen Zellner, čiji je tim ranije objavio da nudi 100.000 dolara onome ko im da informacije koje bi dovele do hapšenja pravog ubice Terese Halbach.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.