open-navfaktor-logo
search
Hormuški moreuz
Nevolje na pomolu, američki borbeni brod srušio iranski dron
Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman je u saopćenju potvrdio incident s dronom, dodajući da se dogodio u 10 sati po mjesnom vremenu dok se USS Boxer pripremao da uđe u Hormuški moreuz
19.07.2019. u 08:35
get url
text

Donald Trump, američki predsjednik, potvrdio je da je američka mornarica oborila i uništila iranski dron koji se u momentu obaranja nalazio na oko kilometar od američkog borbenog broda USS Boxer.

Govoreći u Bijeloj kući u četvrtak poslijepodne, predsjednik SAD-a je pozvao druge zemlje da se brane protiv iranskih pokušaja da "naruše slobodu plovidbe i globalnu trgovinu" i da "zaštite svoje brodove dok prolaze kroz moreuz Hormuš".

Trump je izjavio da je USS Boxer preduzeo "odbrambenu akciju" nakon što se dron i nakon upozorenja nije udaljio.

-Dron je prijetio sigurnosti američkog ratnog broda i njegove posade-rekao je Trump, te dodao da je ovo samo posljednji u nizu provokativnih i neprijateljskih iranskih poteza protiv plovila u međunarodnim vodama.

Nedugo prije ove izjave on je ustvrdio da se "upravo dogodilo nešto veliko" s Iranom, odgovarajući pritom na pitanje da prokomentira iransku ponudu SAD-u da dozvoli opsežne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja u zamjenu za ukidanje američkih sankcija.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman je u saopćenju potvrdio incident s dronom, dodajući da se dogodio u 10 sati po mjesnom vremenu dok se USS Boxer pripremao da uđe u Hormuški moreuz.

Iran je 20. juna srušio američki dron koji je, tvrde SAD, bio u njegovu zračnom prostoru. Donald Trump je dva dana poslije u posljednji tren otkazao zračne udare na Iran kako bi spriječio ljudske gubitke, i dalje prijeteći Teheranu da će snositi posljedice rušenja drona.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.