Nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Zabijelile se ulice, upaljen meteoalarm

Objavljeno: 13.11.17 u 08:08

Dok je u Bosni i Hercegovini sinoć uz jak vjetar stigla i kiša u Hrvatskoj već pada i snijeg.

Od ranih jutarnjih sati bijele se Gorski kotar, Pasjak, Sljeme, a meteorolozi padavine najavljuju i narednih dana. Malo snijega može pasti u nizinama središnje Hrvatske, a nošenog vjetrom mjestimice i na sjevernom Jadranu, podno Velebita i posebno Učke.

Meteoalarm je za danas izdao niz upozorenja za razne dijelove Hrvatske osim istoka zemlje, prenose hrvatski mediji.

Žuta upozorenja meteoalarma izdata su za središnju i sjevernu Hrvatsku te za područje oko Splita. Narandžasti meteoalarm izdan je za područje Like i Gorskog Kotara te za područje središnjeg i južnog Jadrana. Ako je suditi prema meteoalarmu, najopasnije vrijeme sutra očekuje područje Istre i Kvarnera.

Tako se na području Istre očekuje olujna, a u drugom dijelu dana mjestimice i orkanska bura s najjačim udarima vjetra od 75 do 145 km/h. Za isto područja vrijedi i narandžasto upozorenje zbog obilnih količina kiše koje bi mogle dovesti do bujičnih poplava. Količina padavina bit će od 50 do 90 milimetara po metru kvadratnom.

Na području Kvarnera I Velebitskog kanala, za koje je također izdat crveni meteoalarm, očekuje se jako jugo koje će već u ranim jutarnjim satima okrenuti na jaku i olujnu buru. Najjači udari vjetra bit će od 65-150 km/h.

Na području Like i Gorskog Kotara narandžasto upozorenje izdato je zbog obilne količine padavina koja će pasti. Očekuje se količina padavina od 60 do 90 milimetara po metru kvadratnom.

Za isto područje izdato je i žuto upozorenje i to zbog stvaranja debljeg snježnog pokrivača u visini od 20 do 40 centimetara, ali i zbog mjestimičnih olujnih udara sjevernoistočnog vjetra jačine 65 do 90 km/h

Na području srednjeg Jadrana očekuje se obilna kiša, količine od 30 do 55 milimetara po metru kvadratnom, a žuto upozorenje zbog olujnih udara jugoistočnjaka maksimalne jačine do 65 km/h.

Za područje juga Hrvatske izdato je narančasto upozorenje zbog obilne kiše, količine oborina od 70 do 90 milimetara po metru kcadratnom, dok je izdano i žuto upozorenje zbog mjestimično jakog i olujnog južnog vjetra sa srednjom brzinom vjetra do 40 km/h.

Za područje sjeverne i središnje Hrvatske izdato je žuto upozorenje zbog obilne kiše, koje će pasti od 20 do 70 milimetara po metru kvadratnom. Očekuju se i povremeni olujni udari sjeverca i sjeveroistočnjaka, najjači udari vjetra bit će do 65 km/h.