Nezadovoljni ponudom Vlade TK: Doktori u Tuzlanskom kantonu pripremaju štrajk

objavljeno: 18.05.2018. u 15:28

Doktori u Tuzlanskom kantonu pripremaju generalni štrajk, a zvanična najava Vladi TK mogla bi uslijediti već naredne sedmice. Vlada TK i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK već neko vrijeme vode pregovore oko novog kolektivnog ugovora, a nepostizanje dogovora je povod za štrajk.

Da bi štrajk zvanično najavili potrebno je sporazum o minimumu procesa rada tokom štrajka, koji nije potpisan između sindikata i uprave Doma zdravlja Tuzla i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

- Sud je odredio da se taj sporazum riješi arbitražom koja je počela danas i mora biti riješena za najviše pet dana. Nakon što budemo potpisali te sporazume, najavit ćemo štrajk. Nakon što štrajk najavimo, kroz deset dana možemo zvanično stupiti u generalni štrajk - kaže Admir Suljić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Doktori su u pregovorima s Vladom TK tražili povećanje koeficijenata za obračun plaća za 1,2, dok im je Vlada ponudila povećanje od 0,6.

- Doktori opće prakse sada imaju koeficijent 3,5, specijalisti 4,2, a subspecijalisti 4,4. Za sve tražimo povećanje koeficijenta za 1,2, što bi značilo povećanje plaće za doktore u iznosu od 28 posto - pojašnjava Suljić.

On ističe da doktori Vladi TK nude i opciju povećanja koeficijenta za 0,6 odmah, a potom povećanje za još 0,4 od 1. januara naredne godine. Dodatno povećanje od 0,2, doktori bi bili spremni sačekati, dok se ne stvore uslovi tokom naredne godine, što bi značilo svojevrsno povećanje koeficijenta ljekara za 1,2 na tri rate. Ipak, Vlada nije odgovorila pozitivno.

- Ono što je nama Vlada ponudila bi značilo da bi doktori u TK imaju primanja koja su na šestom mjestu u odnosu na ostalih deset kantona. Primanja ostalih zaposlenih u zdravstvu bi bila na prvom mjestu u cijeloj FBiH. Mi želimo da se vrjednuje rad ljekara, jer prema onome što nudi Vlada doktor sa završenim fakultetom imao bi tri plaće spremačice, a 1,8 plaću medicinske sestre - pojašnjava Suljić.

Kako sada stvari stoje doktori bi u štrajk mogli stupiti za nešto više od dvije sedmice.