Nezapamćena posjeta u BKC-u Tuzla: Promociju impozantnog djela posjetioci gledali i na TV-u

Objavljeno: 18.10.16 u 21:55

U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli večeras je promovisana knjiga "Mesnevija", autora Dželaludina Rumija, koju je s perzijskog preveo i komentare napisao šejh hadži Ahmed efendija Mešić iz Tuzle.

 

Ovo je do sada vjeroavtno i najposjećenija promocija jedne knjige, koja je upriličena u Plavoj sali BKC-a Tuzla. Naime, oko 60 posjetilaca, promociju je pratilo stojeći, dok su mnogi promociju gledali u holu, na TV-u.

Jedan od promotora knjige dr. Izet Pajević, kazao je da je "Mesnevija" neosporno djelo koje ima svoju teološku, ideološku i pjesničku vrijednost.

 - S obzirom na to da je  djelo sazdano od naracije i metafore, onda je jako važno ko i kako ga tumači, jer se ono može tumačiti na različite načine. Upravo vrijednost ovog prijevoda i komentara Mesnevije jeste što je Ahmed efendija prvi put u historiji tumačenja i kazivanja Mesnevije u BiH počeo pismeno da prevodi i komentariše Mesneviju, oslanjajući se na najbolje komentare na turskom, arapskom i perzijskom jeziku. Tako da smo mi dobili na bosanskom jeziku jedno izvanredno djelo, gdje je prokomentarisano preko 6.000 bejtova, od strane jednog velikog bosanskog alima - kazao je Pajević.

Ako se ima u vidu da je Mešić ovaj prijevod i komentar radio posljednjih 18 godina svog života, naglasio je on, onda je jasno da se radi o jednom komentaru koji je esencija njegovog življenja, vjere i islama na ovim prostorima.

-Ovo i jeste još jedna vrijednost ovog prijevoda, što je to jedna enciklopedija islamske duhovnosti, onakve kakva se prakticira u BiH stoljećima. Ja volim da kažem da je ovo najbolji odgovor na ova radikalna tumačenja islama koja su posljednjih decenija prisutna i ovdje i u svijetu - dodao je Pajević.

Pored njega, na promociji su govorili i dr. Ćazim Hadžimejlić, dr. Mubina Moker i dr. Rešid Hafizović, dok je moderator bio dr. Sead Seljubac.

Promociju knjige je organizovala Behram - begova medresa u povodu 390 godina postojanja ove obrazovne ustanove. Direktor ove škole Ahmed Hatunić je kazao da je Mesnevija "kapitalno djelo islamistike i svjetske književnosti".

-Ona je ujedno za znanstvene krugove, ali i za široke narodne mase. Svako sebe tu može naći i na svoj način doživjeti i razumjeti - kazao je Hatunić.

Mesnevija je veliko i impozantno djelo napisano u šest tomova sa oko 26.000 bejtova(dvostihova).

(S.K./Faktor.ba/Foto: Faktor.ba)