Nezaposleni o traženju posla: Ako nismo pozvani na razgovor, ne znači da ne tražimo posao

objavljeno: 13.02.2018. u 22:28

Opće je poznato kako je nezaposlenost jedan od najvećih problema u našoj zemlji, a kako je krenulo za to će nezaposlene osobe biti krive. 

Uglavnom, u javnosti slušamo priče kako nezaposleni odbijaju ponuđene poslove, kako ih je većina na biroima zbog zdravstvenog... Ima i takvih, ali je sigurno mnogo više onih koji bi da žive od svog rada, i konačno se riješe mračnih klaustrofobičnih hodnika u biroima, gdje se moraju redovno prijavljivati i gdje su oni, nezaposleni, samo broj.

U Kantonu Sarajevo se uveliko govori o donošenju zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih. Kažu glavni cilj je bolja uvezanost poslodavaca i biroa, ali je opet akcenat na nezaposlenima. Zakon će se doraditi "sitnicama" poput onih da će nezaposleni morati svaki mjesec dokazivati da su bili na nekom razgovoru za posao, odnosno, da sami traže posao. 

Onima koji odbiju posao nije mjesto na birou 

- Pa naravno da sama tražim posao, neću valjda čekati na biro. Nikada me niko iz biroa nije pozvao i rekao da ima neki posao za mene. Po zanimanju sam diplomirani forenzičar i više godina sam bez posla. Ne znam kako su zamislili ta dokazivanja o razgovoru za posao. To je besmisleno. Prije svega, uglavnom se za posao aplicira putem interneta i vrlo često se ne udostoje da odgovore na aplikaciju, a kamoli da pozovu na razgovor za posao. Biroi su odavno postali evidentičarska služba i oni bi morali da se aktiviraju - ispričala nam je Levana Porić iz Sarajeva.

Nezaposleni sa kojima smo također razgovarali su nam kazali kako treba skinuti sa biroa one kojima biro ponudi adekvatan posao, a oni ga odbiju. 

- Takvima i nije mjesto na zavodima za zapošljavanje. Međutim, rijetki su oni kojima je biro ponudio posao, uglavnom na birou su vam "spavači" kojima je teško i da vam potpis stave u onaj karton a kamoli da vas uvežu sa poslodavcima. Njima je dobro, oni imaju državni posao i kada budu za penzije, nekog svog će zaposliti na to mjesto -  pričaju nam nezaposleni.

Emir Bajramović je diplomirani ekonomista koji također aktivno traži posao.

- Završio sam pripravnički staž i sve se završilo na tome. Jednom sam išao na razgovor za posao na koji su me poslali sa biroa, međutim, poslodavac mi je rekao da im treba neko ko ima više iskustva, recimo tri- četiri godine. Ne znam, još ne gubim nadu da ću naći posao, a te priče da će nezaposleni morati dokazivati da su bili na razgovorima su mi smiješne. Pa znaju li ti ljudi koji donose zakone kako se danas konkuriše za posao i da je dug put od konkurisanja za posao do razgovora. Uglavnom ga i ne bude. Pošalju vam odbijenicu ili ništa i ne odgovore. Dakle, ako niste bili na razgovoru za posao, ne znači da ne tražite posao - govori Bajramović.

U Federalnom zavodu za zapošljavanje su nam rekli kako se zalažu za izmjene propisa u oblasti zapošljavanja na način da se vode odvojene evidencije nezaposlenih osoba koje aktivno traže posao i osoba bez zaposlenja koje ne traže aktivno posao.

Posredovanje u zapošljavanju 

- S tim u vezi, u toku je izrada novog Pravilnika o evidencijama u oblasti zapošljavanja u FBiH. Statistički podaci o osobama iz tih evidencija iskazivat će se odvojeno, a u skladu sa njihovim statusom. Time će se postići realnije sagledavanje kretanja na tržištu rada, a sigurno bi bio olakšan rad i savjetodavaca u biroima budući da bi se njihov posao odnosio isključivo na nezaposlene osobe koje aktivno traže posao, odnosno, na posredovanje u zapošljavanju - rekao nam je Haris Čuljević, portparol Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Osvrnuvši se na Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo, rekao nam je da Zavod nije učestvovao u izradi tog zakona, niti je imao priliku da ga razmotri.