open-navfaktor-logo
search
Dvije sjednice
Nezavisni odbor danas utvrđuje rang-listu za rukovodeće pozicije u dvije državne policije
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji provodi proceduru odabira kandidata policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH održat će danas dvije sjednice.
22.05.2023. u 10:09
get url
text

Kako je za Faktor izjavio predsjedavajući Nezavisnog odbora Enes Obralija, na prvoj sjednici koja je počela u 10 sati bit će obavljeni intervjui sa prijavljenim kandidatima za dvije upražnjene pozicije - direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zamjenika direktora Granične policije BiH.

VEZANI TEKST - Nezavisni odbor otvara prijave: Stiglo 12 koverata za rukovodeće pozicije u Graničnoj policiji i DKPT

- Na drugoj sjednici u 17 sati Nezavisni odbor će napraviti rang-listu kandiata koja će biti upućena ministru sigurnosti BiH. Svakog od kandidata ćemo ispitivati po pola sata - kazao je Obralija.

Dodao je kako je ukupno 12 kandidata. Svih 12 se prijavilo za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, od kojih dva i za poziciju zamjenika direktora Granične policije.

Novoimenovano Vijeće ministara BiH u februaru je imenovalo sve srpske i hrvatske kadrove sa ranije rang-liste, dok je naloženo da se ponovi konkurs za dvije bošnjačke pozicije.

Trenutna pozicija u sigurnosnim agencijama izgleda ovako: Na čelu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je Darko Ćulum, njegov zamjenik je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH je Mirko Kuprešaković, dok su dva zamjenika u DKPT-u Đuro Knežević i Goran Amidžić. 

Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela još  rukovodi Mirsad Vilić kojem je mandat istekao još porošle godine. Nakon imenovanja novog direktora Vilić odlazi u penziju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.