Prijave na javni konkurs otvorene su prije skoro mjesec. 

- Vrlo brzo bi trebala biti sjednica Nezavisnog odbora na kojoj će biti obavljeni intervjui s kandidatima i bodovanje, te sačinjena rang-lista - kazao je Obralija.

Nije mogao reći više detalja.

Za poziciju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH prijavilo se deset kandidata, a za poziciju zamjenika direktora Granične policije BiH su se uz ovih deset prijavila još dva. 

Među prijavljenim su, prema ranije objavljenim informacijama, Enes Karić, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, Mustafa Selmanović, komandant Specijalne jedinice Federalne uprave policije, Ensad Korman, v. d. direktora FUP-a, Mirsad Đelilović iz MUP-a Kantona Sarajevo, Fahrudin Halač, zamjenik direktora Granične policije BiH kojem je istekao mandat.

Rang-lista s najviše po pet kandidata za svaku poziciju upućuje se ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine. Konačnu odluku donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Novi saziv Vijeća ministara je u februaru imenovao rukovodioce policijskih agencija iz reda srpskog i hrvatskog naroda, dok je za ove dvije, na koje trebaju biti imenovani kadrovi iz reda bošnjačkog naroda, ponovo raspisan javni poziv.