Nezavisno izdavštvo sve više popularno: Mladi pisci sami izdaju i prodaju svoje knjige

Objavljeno: 17.07.17 u 08:14 Autor: M. Ču.

Nezavisna produkcija u našoj zemlji u punom je cvatu. Sve je više umjetnika koji se odlučuju na takav način komunikacije sa publikom, kako zbog nedostatka podrške države, nemogućnosti pronalaska zaposlenja, tako i zbog slobode koju ona pruža. 

Boris Lalić i Hamza Hodžić
Boris Lalić i Hamza Hodžić

A nakon filmske, teatarske, likovne umjetnosti, odnedavno je popularna i u izdavštvu. I interesantno je da su neki od naših najuspješnijih i najboljih filmskih, teatarskih i likovnih projekata upravo realizirani u nezavisnoj produkciji. Da li ista sudbina čeka i izavštvo, vrijeme će pokazati.

Istaknuti pisac Zlatko Topčić podržava nezavisno izdavštvo i kaže da je to logičan slijed u situaciji kada se broj izdavača može izbrojati prstima jedne ruke, a autorski honorari za knjige ne prelaze novoustanovljeni mjesečni iznos naknade za odvojeni život naših parlamentaraca.

- Posve je normalno i dobro da se javljaju “samizdati“ i da autori nalaze volšebne načine da objave djelce u koje su uložili godine posvećenog rada. Tada moraju, poput renesansnih likova, biti i urednici, recenzenti, promotori, dizajneri, akviziteri, napose i vlastiti menadžeri koji salijeću dobrohotne ministre kulture i direktore javnih preduzeća kako bi ovi otkupili njihove sirotice i, u svečanim prilikama, utrapili ih penzionerima i borcima, ne bi li onaj koverat izgledao deblji... Tašti autori se onda u birtijama hvale kako je njihova knjiga bestseler i naprosto razgrabljena na tržištu, tolika je glad naroda za njihovom prozom i poezijom- pojasnio je Topčić.

Mladi pisac iz Sarajeva, Boris Lalić, autor hit predstave “Mirna Bosna“ koja je na redovnom repertoaru Kamernog teatra 55, među prvima se odlučio na nezavisnu produkciju. Svoja djela sam štampa, promovira i prodaje.

- Mnoge su pozitivne strane nezavisnog izdavaštva, od toga što je autor onaj koji odlučuje o svemu u vezi sa knjigom, preko toga što je taj način izdavanja najjeftiniji, do činjenice da većina profita ostaje piscu, naravno, ukoliko djelo uspije kod publike. Sama prodaja knjiga je prost trgovački posao i to nema nikakve veze sa čudesnim svijetom slobodne književnosti, a meni je trebalo to iskustvo kako bih počeo više poštovati i uvažavati izdavačke kuće. Prije sam mislio da je njihova krivica u mnogo čemu, ali sam kasnije shvatio da nije, da je to jedna uslužna djelatnost koju možeš platiti i da je normalna stvar da tim ljudima bude najvažnije koliko će oni sami od toga zaraditi. Kao u tolikim drugim segmentima ljudskog života, i tu najveću korist grabe veliki i samo u njihovom slučaju sve to ima zaista smisla, a inače je po meni, ako slabo ide prodaja, bolje ostati zadovoljni hobista i objavljivati samo na internetu, gdje je besplatno, skupljati lajkove ako već ne idu pare. Zapravo je čitavo izdavaštvo jedna veoma banalna, pa samim tim i sporedna stvar, glavna je književnost, tu je sva čarolija- istakao je Lalić.

I njegov kolega, Hamza Hodžić svoj prvijenac “Farbanje“ objavio je upravo u fiktivnoj izdavačkoj kući “Vakat“.

- Samostalno izdavaštvo za mladog pisca je, prema mom mišljenju, bolje sa svakog aspekta. U startu ste finansijski na dobitku jer je to jeftinije nego objavljivanje u izdavačkim kućama koje vam naplate štampu, logo i daju vam štagod primjeraka knjige čiji ste vi autor, pa onda kasnije morate kupovati svoje knjige. Smatram da se i do povratnih informacija dolazi puno brže i lakše s obzirom na to da vi kao autor i pri prodaji ostvarujete kontakt sa svojim čitaocima, a što je svakako jedan "iskreniji" odnos, jer knjiga svoj konačni "oblik" dobije tek sa čitaocima- naglasio je Hodžić.