open-navfaktor-logo
search
Sutra Izvršni odbor
Ni Petev, ni Barbarez: FSBiH u pat poziciji, Zmajevi (ne)će sutra dobiti selektora?
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sutra od 14 sati održat će sjednici na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti izbor selektora.
27.12.2020. u 18:00
get url
text

VEZANI TEKST - Bosanski lonac: Povratak Spahića, navijači žele Barbareza, hoće li to "aminovati" Vico Zeljković?

Na sjednici održanoj prošle sedmice članovi IO nisu ni raspravljali o nasljedniku Duška Bajevića, jer Stručna komisija (Emir Spahić i Zvjezdan Misimović) nije dostavila kompletan prijedlog. Spahić se nije pojavio u Sarajevu zbog neodgodivih porodičnih obaveza, dok je Misimović dostavio prijedlog sa dva imena Ivaylo Petev i Marco Simone, kojeg nije potpisao Spahić. Stoga, o selektoru se nije ni raspravljalo.

Tada su članovi IO dali rok Spahiću i Misimoviću da do 28. decembra dostave svoje konačne prijedloge. Nezvanično, Misimović nije mijenjao svoj "izbor", te su Petev i Simone ostali njegov prijedlog, dok se Spahić odlučio za Sergeja Barbareza. Bivši kapiten, ujedno je i želja javnosti u našoj zemlji... 

Kontaktirali smo pojedine članove IO, koji su nam rekli da nisu dobili nikakve materijale za sutrašnju sjednicu, što znači da su male šanse da će Zmajevi sutra i dobiti selektora.

Da bi bio izabran Bajevićev nasljednik, po Statutu, on mora dobiti podršku 11 članova IO.

- Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza) - piše u Članu 38. Statuta, a koji se odnosi na kvorum za donošenje odluka i stupanje na snagu.

A matematika kaže da je teško očekivati da u ovom trenutku bilo ko od kandidata dobije dovoljan broj glasova.

Faktorovi izvori tvrde da Vico Zeljković i preostala četiri člana IO iz FSRS neće podržati Barbareza, dok većina od preostalih 10 članova "fudbalske vlada" nisu za Peteva.

VEZANI TEKST - Bugarin po Sarajevu "ganja" Džeku: Ko je obećao Petevu da će biti selektor Zmajeva?

To znači da će Savez biti u pat poziciji, a da ćemo u 2021. godinu ući bez selektora, odnosno da će Barbarez i Petev, na kraju, otpasti iz svih kombinacija.

Nadalje, nije isključeno da od januara FSBiH krene u potragu za trećim, kompromisnim rješenjem, zvalo se ono Husref Musemić, Aljoša Asanović ili Slavoljub Muslin...

No, sačekajmo sutrašnju sjednicu, možda "zaraćene strane", ipak, pronađu rješenje. Bitno je samo da shvate koji im je zajednički interes, a tada je sve moguće.

Poučeni iskustvima iz prethodnih godina, moguće je čak i nemoguće... A da li će to biti za dobrobit bh. fudbala? Njih nije briga za to!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.