open-navfaktor-logo
search
Statistika
Nije Italija, Kina, Španija, a ni SAD: Koja država ima najviše zaraženih koronavirusom po glavi stanovnika?
Animirani grafikon prikazuje kako se razvijala pandemija koronavirusa ako se mjeri brojem slučajeva po glavi stanovnika. Po toj statistici, na prvom mjestu u svijetu je Luksemburg.
04.04.2020. u 12:43
get url
text
koronavirus

Grafikon prikazuje kako je centar epidemije izuzetnom brzinom kretao iz Azije na Zapad. U jednom trenutku je Kina bila na prvom mjestu, a sada je nema ni među 20 prvih država kada računamo broj zaraženih po glavi stanovnika.

Trenutno prvo mjesto drži Luksemburg, gdje je epidemija od 2.500 slučajeva privukla malo pažnje. Međutim, uzimajući u obzir da da država ima 600.000 stanovnika, to znači da je jedan od njih 240 zaražen koronavirusom.

Na drugom mjestu je Španija, a slijedi Švicarska, koja graniči s Italijom i u kojoj je registrirano 19.000 slučajeva među 8.5 miliona stanovnika.

Animaciju je podijelio fizičar Robert Rohde iz Berkeley Eartha, istraživačkog instituta sa sjedištem u Kaliforniji.

Prvo se virus pojavio u Kini, a uglavnom je tamo ostao prvih nekoliko sedmica nakon što je otkriven. Kina je prije 21. februara - prije šest sedmica - imala 98 posto slučajeva globalnog koronavirusa u svijetu. Kina je sedmicama bila lider u broju zaraženih osoba po glavi stanovnika, uprkos ogromnom broju stanovnika, što znači da je čak 70.000 slučajeva samo jedan na svakih 20.000 ljudi.

Krajem februara, manja Južna Koreja "preskočila" je Kinu na listi, nakon što je ova azijska zemlja postala jedno od nekoliko ključnih žarišta, zajedno sa sjevernom Italijom i Iranom. Dvije azijske zemlje s malim, ali gusto naseljenim stanovništvom - Bahrein i Singapur - također su se pojavile blizu vrha liste u tom periodu.

Italija je početkom marta premašila Kinu, nakon što je postala prva evropska zemlja koju su opustošili virusni napadi.

Populacija Italije (60 miliona) 23 puta je manja od one u Kini, što znači da je čak nekoliko hiljada slučajeva u ovoj mediteranskoj zemlji bilo dovoljno da Italiju smjesti ispred Kine.

Kina je ubrzano skliznula na "tabeli" sredinom marta, kada je pandemija koronavirusa uzela maha u Evropi.

Do 15. marta, iako je Kina još uvijek imala većinu svjetskih slučajeva, mnogi evropski narodi, uključujući Njemačku, Francusku, Švedsku i Dansku, nagomilali su više slučajeva po glavi nego Kina. Azijska država je već za nekoliko dana potpuno nestala s prvih 20 na popisu po glavi stanovnika.

Kako se patogen proširio po Evropi, Luksemburg je prešao u neželjeno liderstvo u ovoj statistici. Ta državica ima samo 600.000 stanovnika, ali gotovo 2.500 ljudi testiralo je kao pozitivno, što je ekvivalentno jednom od svakih 240 ljudi.

Za usporedbu, takva stopa značila bi oko 250.000 pozitivnih slučajeva u Velikoj Britaniji, ili više od 1,3 miliona u Sjedinjenim Državama, te 14.700 u BiH.

Sjedinjene Države, koje imaju daleko veći broj stanovnika od bilo koje evropske zemlje, imaju niži postotak zaraze po glavi u odnosu na zemlje poput Italije ili Njemačke. Uprkos tome, SAD se posljednjih dana popeo među prvig 20, ispred Irana koji je nekad bio jedan od glavnih epicentra krize.

Od 1. aprila popis je uglavnom evropski, a odražava činjenicu da je kontinent postao glavno "uzgajalište" pandemije. Izrael, Sjedinjene Države, Iran i Bahrein bile su prve neevropske zemlje prvih 20 ovog mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.