Nije podnosio suprugu: Penzioner opljačkao banku kako bi završio u zatvoru

Objavljeno: 15.06.17 u 17:51

Nesretni 71-godišnjak Lawrence John Ripple prošlog je septembra opljačkao banku u Kansas Cityju nakon čega je policiji priznao da je sve to izveo samo da bi dospio u zatvor i tako pobjegao od žene. U utorak je na sudu priznao zločin i rekao da je u vrijeme pljačke patio od depresije, koja je bila posljedica operacije srca, te da nije bio svoj.

Nesretni penzioneri
Nesretni penzioneri

Iako je Lawrenceu prijetilo 37 mjeseci zatvora, i njegovi advokati i tužiteljstvo tražili su blažu kaznu. Njihov su prijedlog podržali i potpredsjednik banke kao i zaposlenica koju je Ripple zastrašio.

Sudac Carlos Murguia prihvatio je njihovo mišljenje i osudio Ripplea na šest mjeseci kućnog pritvora pozivajući se na njegove pozne godine, kajanje i malu vjerojatnost od ponavljanja krivičnog djela. Osim toga, dobio je tri godine uvjetne kazne, 50 sati društveno korisnog rada, i mora isplatiti banci 227,27 dolara i 100 dolara fondu za žrtve zločina, piše lokalni medij.

Njegova je priča postala popularna širom zemlje prošle jeseni kad je u banci zaposlenici za šalterom predao papirić na kojem je pisalo: "Imam pištolj, dajte mi novac."

Zaposlenica mu je dala 2.924 dolara, a Ripple je nakon toga sjeo u predvorje banke i pričekao policiju. Njima je kasnije rekao da je poruku na papirić zapisao pred suprugom i rekao joj da će radije biti u zatvoru nego kod kuće.

Do incidenta u septebru Ripple je vodio miran život i nikad nije bio kažnjavan. Bio je predani otac četvero posinaka i pokćerki i imao je stabilan odnos sa ženom. Nakon što mu je prije dvije godine ugrađena srčana premosnica, pao je u depresiju koja mu nije službeno dijagnosticirana, nego se manifestirala kroz razdražljivost što nije smatrao dovoljno dobrim razlogom da se javi liječniku.

Njegova advokatica Chekasha Ramsey opisala je njegov potez kao "poziv u pomoć" jer je nakon incidenta dobio dijagnozu, počeo s terapijom i ponovno se osjeća normalno: "G. Ripple razumije što je učinio i poštuje zakon što je dokazao dosadašnjim ponašanjem."

Također je dodala da je krenuo na psihološka savjetovanja sa suprugom.

I advokat i tužitelji složili su se da je ovo prvi slučaj u njihovoj karijeri u kojoj za pljačku banke nije određen ni dan zatvora.