open-navfaktor-logo
search
Rođeni Mostarac
Nikola Jokišić, bivši igrač Rođenih: U Mostaru se osjeća miris onog starog i slavnog Veleža
Fudbaleri Veleža nisu uspjeli da naprave još jedan podvig i da se plasiraju u play-off Konferencijske lige.
15.08.2021. u 12:16
get url
text

Švedski Elfsborg je u revanš-utakmici na sarajevskoj Grbavici pokazao da je mnogo ozbiljnija ekipa od AEK-a, a i pored ubjedljivog poraza od 1:4, bivši as mostarskog kluba Nikola Jokišić nije razočaran izdanjem pulena trenera Feđe Dudića.

VEZANI TEKST - Prvi domaći evropski poraz Veleža za oproštaj od Evrope

- Elfsborg je iskusna ekipa koja je znala da kazni bukvalno svaku grešku igrača Veleža. Zasluženo su prošli dalje i ja im čestitam na tome. Raduje me trenutna situacija u mom voljenom klubu, vidi se da su na pravom putu i osjeća se miris starog Veleža.

Onog Veleža u kojem se znalo ko je ko i u kome je postojalo poštovanje prema svima. Povratak legendi poput Envera Marića, Veselina Đurasovića, Anela Karabega, Avde Kalajdžića i drugih, daju snagu i energiju koja Velež čini Veležom - emotivno je Jokišić počeo priču za Anadolu Agency (AA).

Ako se uzmu u obzir klubovi iz regiona, Velež je ovog ljeta bio jedno od najprijatnijih iznenađenja u evropskim kvalifikacijama.

- Ništa to nije slučajno. Feđa Dudić osjeća šta Velež znači za fudbal u Bosni i Hercegovini, pa i šire. Uspio je na najbolji mogući način da iskoristi pozitivan ambijent u Mostaru i da pripremi ekipu za iskušenja na međunarodnoj sceni. U tome su mu itekako pomogli navijači, naša mostarska raja. Oni su duša Veleža.

Onaj ko nikada nije nosio dres Rođenih, ne može da shvati šta znači kada Red Army zagrmi sa tribina i kada te bukvalno ponesu ka pobjedi - ističe Jokišić.

Antologijska pobjeda Veleža protiv AEK-a u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu i kasnije odlično izdanje u prvoj utakmici na gostujućem terenu protiv Elfsborga, mogli bi da budu zamajac za kompletan fudbalski pokret u BiH.

- Ovim uspjesima Velež je pokazao da David može protiv Golijata i da nisu važni snaga i kvalitet protivnika, nego za koje ime i za kakav cilj se borimo. A, Velež mora uvijek da stremi najvišim dometima i da u svakoj utakmici ide na pobjedu.

VEZANI TEKST - Aplauzi sve govore: Velež se nije obrukao i dobro je zaradio u Evropi

Na to ga obavezuje slavno ime kluba i tradicija na koju smo svi mi izuzetno ponosni. Ako bih morao da apostrofiram neko ime, reći ću da su Dejan Radović i Haris Ovčina ostavili na mene najjači utisak. Ali to nikako ne znači da ostali nisu bili na visini zadatka.

Ovo je podvig cijelog tima, zajedno sa navijačima. Velež je opet postao klub grada u kojem je brat mio koje god vjere bio. Grad Alekse i Emine, grad behara i ljubavi, grad u kojem sviće najlepša zora - naglašava rođeni Mostarac.

Osim za Velež, tokom igračke karijere Jokišić je, između ostalih, nastupao za Vojvodinu, Norrkoping, Hacken, Dinamo Bukurešt i Uniao de Madeiru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.