open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno imenovanje
Nikolić: Dr. Jurić, novi ministar u Vladi TK, imat će podršku HDZ-a BiH
Skupština Tuzlanskog kantona (TK) danas je podržala imenovanje nove Vlade, koju će, pored ministara iz SDP-a, Naše stranke, SBB-a i PDA, činiti i kadar HDZ-a BiH Božo Jurić.
26.01.2021. u 14:28
get url
text
Danijel Nikolić, Božo Jurić

Jurić je, podsjetit ćemo, imenovan za ministra zdravstva TK, uprkos činjenici da HDZBiH nije prešao izborni prag u TK i nema nijednog zastupnika u Skupštini. Čelnici stranaka koje čine skupštinsku većinu su se pravdali da je on napustio HDZBiH, što je zaista i učinio, ali tek dan nakon dostavljanja potpisa za smjenu prošlog saziva Vlade.

VEZANI TEKST - TK dobio novu Vladu: Kadrija Hodžić predvodi ministre iz SDP-a, PDA, SBB-a, NS i HDZ-a

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Soli Danijel Nikolić kazao je, govoreći o stranačkoj pripadnosti Jurića, da se o njoj može govoriti "na jednak način kao i o svim drugim ministrima novog saziva".

- Bez jasne političke odgovornosti nije moguće očekivati ni rezultate. Znam samo da ćemo kao odgovorne osobe i politička stranka učiniti sve da dr. Jurić ima dobru saradnju sa svim dužnosnicima HDZ-a BiH i dobit će punu podršku u svim institucijama na federalnom nivou, u institucijama Vijeća ministara za sve ono što bude interes kako bi održali i poboljšali zdravstveni sistem u TK, kao i sve druge elemente koji se vežu za zdravstvo i cjekupan proces oko pandemije COVID-19 – kazao je Nikolić za portal HMS.

Požalio se zatim da je prošli saziv Vlade TK bio neustavan, te da nije imao ministra iz reda hrvatskog naroda. Kritikovao je i odluku Demokratske fronte da prekine saradnju sa SDP-om u Gradskom vijeću Tuzla zbog imenovanja ministra iz HDZ-a BiH, naglasivši da je i Demokratska fronta glasala za Vijeće ministra sa HDZ-om ministrima.

- Njima svakako ne smetaju funkcije koje obnašaju kadrovi DF-a zajedno s kadrovima SDA, HDZ BiH i SNSD-a, ali im smeta to što se događa u Tuzli!? To pokazuje njihovu vrlo konfuznu političku orijentaciju i političku agendu koja je zasnovana na nekakvim čudnim principima – izjavio je Nikolić.

Činjenicu da je HDZBIH na državnom nivou parlamentarna stranka, a u TK to nije slučaj, šef tuzlanskog HDZ-a BiH je zanemario.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.