open-navfaktor-logo
search
Demokratski standardi
Nikšić: CIK pokazao odgovornost prema državi i njenim građanima, šta smo saznali iz Čovićevog pisma
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić iskazao je poštovanje prema Centralnoj izbornoj komisiji nakon odluke o raspisivanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini za oktobar ove godine, te kaže da je pokazala odgovornost prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima.
04.05.2022. u 17:51
get url
text

- Moje mišljenje je da građani Bosne i Hercegovine, to više puta ističem, imaju pravo na standard kao u svim demokratskim zemljama, ni manje ni više. Dakle, kao što u drugim demokratskim zemljama građani imaju pravo da biraju i budu birani, smatram da to pravo pripada i građanima Bosne i Hercegovine - rekao je Nikšić novinarima danas u Sarajevu.

Na pitanje za pismo predsjednika HDZ-a Dragana Čovića predstavnicima međunarodne zajednice, nakon odluke Centralne izborne komisije o raspisivanju Općih izbora, Nikšić kaže "da smo danas iz tog pisma saznali da je jedan dio konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini i građani Evropske Unije".

- Dakle u Evropskoj uniji su građanin, a u Bosni i Hercegovini su konstituvni narodi. Pri tom Čović se poziva na Ustav i zakone, a nije naveo nijednu odredbu (ni Ustava, niti zakona) koja je povrijeđena - kazao je Nikšić.

Kako je naglasio, SDPBiH smatra da je važno provesti Ustav i zakone, sve odluke Suda u Strazburu i Ustavnog suda u BiH.

- Nigdje ni na jednom mjestu u tim presudama se ne govori o konstitutivnim narodima. Govori se da se mora osigurati jednakost i ravnopravnost svih građana u Bosni i Hercegovini. To je princip koji vrijedi u Evropskoj uniji, to je princip koji treba da vrijedi i u Bosni i Hercegovini - rekao je.

Nermin Nikšić predvodio je danas delegaciju SDPBiH na polaganju cvijeća na bistu Josipa Broza Tita, u krugu Kampusa UNSA, na godišnjicu njegove smrti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.