U medijima su se ranije pojavile spekulacije kako na prijem, na koji je pozvan, neće doći zbog animoziteta između njega i predsjedavajućeg Predsjedništva, domaćina prijema, Željka Komšića.

Faktoru je ranije danas iz SDP-a nezvanično rečeno kako su oni stranačke aktivnosti u SDP-u, a koje se poklapaju sa datumom prijema u Predsjedništvu, planirali još prije mjesec te da zbog toga Nikšić neće doći u Predsjedništvo.

Naime, SDP večeras ima skup u Bugojnu. Naglasili su nam kako će prijemu prisustvovati neki drugi visokopozicionirani članovi SDP-a, ali da Nikšić neće zbog stranačkih aktivnosti te da je Predsjedništvu poslao i ispriku.

Faktor je Nikšićevo pismo upućeno predsjedavajućem Komšiću i članu Predsjedništva Šefiku Džaferoviću dobio, a u njemu se navodi: 

-Ovim putem se zahvaljujem na pozivu na prijem u Predsjedništvu povodom Dana nezavisnosti. Nažalost, zbog ranije planiranih obaveza izvan Sarajeva nisam u mogućnosti prisustvovati istom. Ovim putem svim građankama i građanima, kao i vama lično čestitam ovaj praznik sa željom da vrijeme koje dolazi bude obilježeno istinskim progresom svih građana BiH jer oni to zaslužuju.