open-navfaktor-logo
search
Uoči protesta
Nikšić: Nije vrijeme da šutimo, da pognute glave čekamo šta će se desiti
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je danas u Sarajevu, uoči mirnih protesta najavljenih za večeras ispred sjedišta OHR-a, izjavio novinarima da nije vrijeme da šutimo, da samo čekamo šta će se desiti pognute glave.
25.07.2022. u 14:29
get url
text

SDPBiH je pozvao sve političke subjekte, organizacije civilnog društva, te sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da od 19 sati učestvuju u mirnim protestima.

- Ono što je nas motiviralo, to je da pokušamo vratiti u fokus dešavanja oko odluke o nametanju ustavnih promjena i Izbornog zakona BiH. Delegacija SDP-a BiH je bila u prilici da čuje "smjernice za donošenje odluke", koje su po nama bile katastrofalne u odnosu na BiH. To su smjernice koje bi trebale da uvedu cenzus od tri posto na izbor delegata u Dom naroda iz pojedinih kantona, pri čemu se taj procenat tri posto odnosi na ukupan broj građana u FBiH i u tom kantonu. To bi u praksi značilo da bi se izbor delegata u Dom naroda sveo na četiri-pet kantona u Federaciji BiH i praktično umjesto da provodimo odluke Suda za ljudska prava, da omogućimo svim građanima u Federaciji BiH i u BiH da biraju i da budu birani, mi sada ograničavamo i uvodimo nove diskriminacije, nove podjele - smatra Nikšić.

Kaže kako mu se čini da je to poruka koja kaže "svima onima koji su se drznuli da ne poslušaju svoje etničke vođe u periodu '92-'95. pa nisu napustili svoje domove i svima onima koji su pomislili da treba da se provede Aneks 7 i povratak ljudi u BiH, da su pogriješili i da treba da idu tamo gdje je njihov narod u tom trenutku većina, ukoliko žele da ostvaruju neka prava, da budu birani".

- Smatramo da je to nedopustivo - kazao je Nikšić.

Po njegovim riječima, postoji u javnosti informacija da bi sutra visoki predstavnik trebao da proglasi tu odluku. Kaže kako u ovom trenutku niko ne zna šta ta odluka sadrži.

- Mi praktično ne znamo šta bi ta odluka trebala da sadrži, ali smo se odlučili da nije vrijeme da šutimo, da nije vrijeme da samo čekamo šta će se desiti pognute glave. Smatramo da građani trebaju dići svoj glas i reći i visokom predstavniku i svima onima koji misle da je ovdje nešto drugačije, da je BiH dio Evrope, da zaslužujemo, ni manje ni više, nego ono što imaju svi građani u evropskim demokratskim zemljama i da BiH želi biti dio te Evropske unije - istaknuo je Nikšić.  

Kaže da, kad bi se nekim slučajem desilo da se nametne ova odluka, "da mi usvojimo one zakone koji su uslov za dobijanje kandidataskog statusa, ne možemo dobiti kandidatski status, jer ovo šta je predviđeno ovom odlukom ne ispunjava uslove EU". 

- Postavlja se pitanje je li mi, ustvari, dobijamo poruku od EU da ne možemo ni biti članica EU i da li nas onda to guraju prema nekim zemljama koje također nisu u EU. BiH je Evropa i mi želimo biti dio EU. To je nešto što želimo da poručimo svima -  istaknuo je Nikšić.

Napomenuo je kako nije dobro par mjeseci prije održavanja izbora mijenjati izborna pravila, te da ne zna na koji način smo došli u ovu fazu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.