open-navfaktor-logo
search
(Ne)poznavanje materije
Nikšić otklonio Komšićeve dileme: Predsjednik SDP-a dokazao da ne zna šta je MAP
S obzirom na to da je postojao prostor da se njegov istup protumači kao lapsus, Nikšić je odlučio objavom na društvenim mrežama potvrditi da zaista ne zna u kojoj fazi NATO integracijskog puta se BiH nalazi
18.06.2019. u 15:50
get url
text

"Ja ne znam da li on zna šta je IPAP, a šta MAP". Kazao je to krajem maja član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govoreći o predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću i njegovom razumijevanju NATO integracija BiH. Nepuni mjesec kasnije, Nikšić je razriješio tu dilemu. Dokazao je da zaista ne zna šta je MAP, a pogotovo šta je IPAP.

Demonstrirao je Nikšić zavidno nepoznavanje materije prilikom gostovanja na televiziji N1. S obzirom na to da je postojao prostor da se njegov istup protumači kao lapsus, Nikšić je odlučio objavom na društvenim mrežama potvrditi da zaista ne zna u kojoj fazi NATO integracijskog puta se BiH nalazi.

- Milorad Dodik je ključni razlog što Akcioni plan nije usvojen i što stoji na početku – napisao je Nikšić, čime je ponovio tezu koju je zastupao i tokom gostovanja.

Akcioni plan za članstvo, ako je to ono na šta je Nikšić aludirao govoreći o "neusvojenom Akcionom planu", u javnosti je poznatiji po skraćenici MAP (Membership Action Plan).

U potpunosti uvažavajući Nikšićev politički kredibilitet, utemeljen na kompenzacijskom mandatu u Parlamentarnoj skupštini BiH, ipak je teško u konkretnom slučaju vjerovati njemu, a ne NATO-u. Sudeći prema podacima NATO-a, a oni bi nešto i trebali znati o odnosima sa zemljama koje žele postati dio Alijanse, BiH je već učesnica MAP-a, odnosno već "ima MAP", ili, što bi Nikšić rekao, BiH je već "usvojila MAP".

Postoji i druga mogućnost, koja također potvrđuje da predsjednik SDP-a ne zna o čemu priča, a to je da je aludirao na usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Usvajanje i dostavljanje tog dokumenta u Brisel je prva obaveza BiH u okviru MAP-a, a upravo je protivljenje izvršavanju te obaveze prepreka za formiranje državne vlasti. SNSD ne želi poštivati Zakon o odbrani BiH, kojim je propisano djelovanje svih institucija na putu ka članstvu u NATO-u, dok blok stranaka okupljenih oko SDA insistira na poštivanju tih zakonskih odredbi.

Dok jedni žele jedno, a drugi drugo, u SDP-u, očigledno, još nikako ne uspijevaju savladati terminologiju koja se odnosi na NATO integracije, što djelimično objašnjava potpunu stagnaciju BiH na tom putu u periodu od 2011. do 2015. godine, kada je upravo ta stranka predvodila vlast na državnom nivou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.