open-navfaktor-logo
search
BIO u Delegaciji EU-a
Nikšić: Wigemark smatra da CIK ne može raditi protivzakonito i protivustavno
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, sastao se danas sa šefom Delegacije EU-a Larsom-Gunnarom Wigemarkom
08.11.2018. u 13:45
get url
text

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, sastao se danas sa šefom Delegacije EU-a Larsom-Gunnarom Wigemarkom, koji mu je kazao da je ranije razgovarao i sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Tema razgovora sa Wigemarkom bila je izborni  proces, javlja N1.

 - Tema je bila izborni proces i ovo što nam predstoji. Mi smo još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da je ovaj izborni proces bio u potpunosti kompromitiran, ponudili čak i određene dokaze. Imali smo priliku čuti i od njih da su i oni evidentirali niz nepravilnosti, vidjeli i utvrdili - rekao je Nikšić.

Dodao je da u narednom periodu treba raditi na izmjenama Izbornog zakona kako bi se te nezakonitosti i nepravilnosti svele na minimalne mjere.

Također, Nikšić je rekao da se u CIK-u "kriju iza Evropske komisije i OSCE-a kod donošenja odluka da se ponovo ne broje glasovi, odnosno da se ne ponavlja brojanje na pojedinim biračkim mjestima."

- Oni su tvrdili da to nije njihov stav već da podržavaju CIK kao instituciju da rade, ali da njihova podrška ne znači da CIK može raditi protivzakonito kao što radi u posljednje vrijeme kad je u pitanju popuna Zastupničkog doma i ove odluke koju imaju namjeru da donesu – kazao je Nikšić, te dodao da "postoje četiri glasa u CIK-u da se donese odluka o korištenju Popisa iz 2013. godine".

- To je i protivustavno i protivzakonito i tu će SDP tražiti svaku moguću zaštitu. CIK mora biti svjestan težine svojih odluka i da će neki organi u konačnici ispitivati njihovo ponašanje i te odluke – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a BiH je istakao da i Wigemark smatra da CIK ne može raditi protivzakonito i protivustavno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.