open-navfaktor-logo
search
Reakcija
NiP Ilijaš: Nije samo Dovadžijin zet bio na biračkom mjestu Jahorina 1, bio je i brat kandidatkinje SDA
Povodom teksta objavljenog na portalu Faktora u vezi sa nepravilnostima uočenim na pojedinim biračkim mjestima u Ilijašu, reagirali su iz ilijaškog ogranka stranke Narod i pravda (NiP).
18.11.2020. u 17:12
get url
text

VEZANI TEKST - Ilijaš: Nepravilnosti na biračkom mjestu gdje je predsjednik bio Dovadžijin zet, ne slažu se potpisi i broj listića

Kako su naveli, izjave predsjednika Općinskog odbora SDA Ilijaš, Mahira Devića, o neregularnostima na pojedinim biračkim mjestima "ne odgovaraju stvarnom stanje i u potpunosti su netačne".

- Na biračkom mjestu koje Dević spominje, 118A022A - Jahorina 1, prebrojano je u prisustvu predstavnika SDA i nisu ustanovljene nikakve neregularnosti - kažu iz NiP-a. 

Iz NIP-a kažu da je, osim Dovadžijinog zeta, kojeg je spomenuo Dević, član biračkog odbora na ovom biračkom mjestu bio je i brat kandidatkinje SDA, Melise Kišić, "a SDA je imala i druge članove biračkog odbora zahvaljujući kupovini mjesta".

- Također, jedno mjesto u biračkom odboru popunjeno je od strane OIK-a. U Z6 obrascu Zapisnika o radu biračkog odbora, u koje se unose prigovori članova biračkog odbora i posmatrača, nema nikakvih unosa, što ukazuje na to da su i sami predstavnici SDA svjesni da je sve provedeno sukladno propisima".

Iz NIP-a tvrde da je izborni proces za birače koji su općinskoj izbornoj komisiji prijavili da su pozitivni na Covid 19, ili u izolaciji, "bio osmišljen tako da posebni mobilni Covid 19 timovi dolaze na biračko mjesto i, prema instrukciji CIK-a, izuzimaju određeni broj glasačkih listića kako za načelnike, tako i za Vijeće, i sa istim obilaze birače koji su se nalazili na posebnom covid biračkom spisku".

- Takva situacija je bila i na biračkom mjestu 118A022A, kao i još mnogim biračkim mjestima kako u općini Ilijaš, tako i na prostoru cijele BiH. Vjerovatno više od 90 posto biračkih mjesta suočilo se sa istom situacijom jer su birači, usljed pandemije, bili primorani glasati putem posebnih mobilnih timova. U konačnici, broj potpisa i broj glasova se u potpunosti slaže. Također, odbacujemo i sve druge tvrdnje o neregularnostima za koje je navodno odgovorna "Četvorka". Općinsku izbornu komisiju u Ilijašu imenovala je SDA, a SDA je, kupujući mjesta, imala i dodatne članove biračkih odbora - tvrde iz NiP-a.

Dodaju da je otvaranje i dodatno prebrojavanje glasova u toku protekla dva dana "pokazalo sasvim suprotnu situaciju".

- Stranke "Četvorke" oštećene su od strane SDA u izborima za Općinsko vijeće Ilijaš za 10 glasova. Kandidat "Četvorke", Amar Dovadžija, ima prednost od 40-ak glasova, a od nedjelje svjedočimo pokušajima SDA da dobiju na vremenu kako bi izvršili izborni inžinjering, posebno u vezi sa glasovima birača koji su glasali putem mobilnih timova. No, sigurni smo da tih 100-tinjak glasova koji se trebaju prebrojati ovu razliku mogu samo povećati u korist Dovadžije. Iz tog razloga smo insistirali da CIK blagovremeno preuzme vreće sa ovim glasovima - navode iz ilijaškog NiP-a.

Dodaju da su "u potpunosti spremni zaštititi integritet izbornog procesa" i poručuju "nećemo se povući sve dok ne budemo uvjereni da je kompletan izborni proces sproveden u skladu sa zakonom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.