open-navfaktor-logo
search
U Tužilaštvu BiH šute
NiP-ovac Čampara bi sudio Dodiku, ali nije poslao "anonimu prijavu" da se "formira predmet"
Aljoša Čampara (Narod i pravda), ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, aktivan je ovih dana u medijima. Sudio bi, kaže, Miloradu Dodiku. Aferim!
22.04.2021. u 17:44
get url
text

Ukazuje ministar, zastupnik, dopredsjedavajući "kako će policijske agencije na svaki oblik ugrožavanja sigurnosti građana i države odgovoriti adekvatnim i čvrstim mjerama". Po čijoj naredbi?

- Ovakve izjave koje u sebi sadrže elemente prijetnje, a koje imaju za cilj otcjepljenje dijela teritorije Bosne i Hercegovine, kažnjive su i propisane kao samostalno krivično djelo iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a za koje je propisana kazna zatvora najmanje pet godina s obzirom na to da se takvim postupanjem direktno ugrožava teritorijalna cjelina država Bosne i Hercegovine - izjavljuje Čampara, biranim riječima da ne spomene slučajno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadićim. 

Ako nekoga treba sankcionirati zbog kovanja secesionističkih planova, a treba, onda prvi korak moraju načiniti Tužilaštvo BiH i Tadić. Za početak, portparol Tužilaštva Boris Grubešić "žurno" treba obavijestiti javnost kako je formiran predmet protiv Dodika i drugih, pa bi onda tužilac Oleg Čavka ili neki drugi od povjerenja Glavne, trebao da primijeni Krivični zakon Bosne i Hercegovine o kojem Čampara govori. 

Narod i pravda na čelu s Elmedinom Konakovićem, Čamparinim stranačkim šefom, također u saopćenju navodi da ključnu ulogu u očuvanju i jačanju državnosti Bosne i Hercegovine imaju njene institucije.

- U konačnici, hapšenje i procesuiranje svakoga ko bi krenuo tim putem jeste legitimna i legalna reakcija države - zaključuje NiP, opet pazeći da ne spomenu Tadić i Tužilaštvo. 

Iz Tužilaštva BiH se ne oglašavaju, ne vide i ne čuju Dodika i njegove izjave. Bit će da ih neko treba podstaknuti da se bave svojim poslom jer su zaboravili da mogu i moraju djelovati i po "službenoj družnosti". To bi, naprimjer, upravo mogao biti ministar Čampara i njegov kabinet. 

Opće je poznato bh. javnosti da Tužilaštvo BiH najbrže reagira na osnovu anonimnih krivičnih prijava. Čamparina savjetnica Mirela Bubalo tek što zalijepi kovertu i preda je prijateljici Amini Ohranović, a ova odnese u poštu, ne stigneš reći - poštanska markica, a Tadić već formirala predmet. Čudno je da se Čampara nije sjetio već oprobanog recepta i u slučaju secesionističkih najava iz usta Milorada Dodika. Teško da bi Tadić bilo šta uradila po tom pitanju, kao što nije ni sve ove godine, a imala je nebrojeno puta priliku, ali bi bar ministar mogao i dalje glumiti NiP-ovo "hrabro srce, britku sablju". Ovako ispada, sudeći po izjavama Amine Ohranović datim u FUP-u i u sudnici Suda BiH, da Čamparina "britka sablja" radi samo po kadrovima sa bošnjačkim predznakom i to onima kojima i Dodik ima štošta da zamjeri. 

VEZANI TEKST - Trifko Buha: Protiv OSA-e se vodi hibridni rat; Amina Ohranović: Predala sam prijavu, Čampara je poručio da ne brinem

Tužilaštvo se i u tom slučaju bavilo travestijama, poput izuzimanja snimaka iz pošte, ali se nije bavilo suštinom prijave. Time se bave mediji, jer cilj je prijavljene javno diskreditovati. Počelo se od RTRS-a pod kontrolom Dodika, nastavilo preko medija kojima je "konsultant" Fahrudin Radončić i onima bliskim Draganu Čoviću. Primjera radi, upravo ta prijava protiv čelnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH vrvi intrigantnim navodima, ali Tužilaštvo nije našlo za shodno da ih provjeri i spomenute u njoj ispita. Možda razlog leži u tome što su svjesni kako se radi o monstruoznim lažima? Uostalom tokom postupka suđenja, tog, ali i drugih u slučaju čelnika OSA-e, bilo je jasno da se radi o političkim montažama s ciljem onemogućavanja direktora te agencije Osmana Mehmedagića da obnaša direktorsku funkciju. Isto sanja Dodik, Čović, ali i Radončić.

VEZANI TEKST - Direktor OSA-e Mehmedagić i uposlenik Pekić oslobođeni u Sudu BiH!

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, jasno je, ne vidi nikakav problem u Dodikovim secesionističkim planovima, niti će šta poduzeti jer politički zaštitnici tužiteljice Tadić to nisu tražili. Neće valjda sami protiv sebe? Baš kao što ni ministar Čampara, za razliku od svih ostalih probosanskih političara i stranih ambasada, nije vidio nikakav problem u formiranju i postrojavanju Žandarmerije u RS-u. Naprotiv, ocijenio ju je "još jednim u nizu pokušaja korištenja situacije u dnevno-političke svrhe", iako Žandarmerija ima isti cilj kao i najavljivani rezervni sastav - ona je vojna formacija. 

Zašto Tužilaštvo neće reagirati uprkos brojnim pozivima da se aktivira, NiP-ovcima najbolje može objasniti još jedan njihov ministar Admir Katica. On je u kabinetu Milana Tegeltije, bivšeg čelnika VSTV-a, izbliza mogao svjedočiti kako se urušavaju državne institucije i kroz montirane procese diskredituju funkcioneri kojima je cilj očuvanje i funkcionalnost države BiH. S druge strane, mogao je uvidjeti kako izgleda nečinjenje po pitanju podizanja optužnica za sistemsko potkopavanje i urušavanje države. 

- Stalno se dešava da iz Tužilaštva BiH izlaze optužnice koje predstavljaju na neki način rat koji Tužilaštvo vodi protiv pojedinih političara. Dosta je stručnih osoba iz zemlje i inostranstva koji su kazali da problem pravosuđa u prvom mjestu leži u tužilaštvima i pogotovo u Tužilaštvu BiH - rekla je nedavno advokatica Senka Nožica za BIRN BiH.

Ona je izjavu dala komentirajući odluku Suda BiH da drugi put odbije optužnicu protiv direktora OSA-e, ministra Selme Cikotića i Muriza Druškića, penzionisanog rukovodećeg uposlenika OSA-e. Pravni stručnjaci, među kojima je advokatica Senka Nožica, to vide kao nedovoljan rad državnog Tužilaštva na ozbiljnim predmetima ne vodeći računa o osnovnim pravnim standardima i da "podižu optužnice preko noći", što dovodi do nepovjerenja i pravne nesigurnosti.

Upravo to nepovjerenje i pravnu nesigurnost srdačno je podržao i ministar Čampara. Ako ne na drugi način, a onda bar preko medijskih projekata iza kojih stoji i medija kojima je saradnik - šaptač. 

Budući da je sveopća ocjena da "Tužilaštvo na neki način vodi rat protiv pojedinih političara", da se institucije podrivaju, čelni ljudi koji rade u interesu države diskredituju, a u čemu i sam Čampara učestvuje, onda je posve jasno koliko je i sam ministar svjestan da oni koji reaguju ekspresno samo na "anonimne krivične prijave", neće u Dodikovom slučaju poduzeti apsolutno ništa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.