open-navfaktor-logo
search
Šta radi policija
Nišlije sa protesta zbog pogibije dva pješaka poručile: Ko će stati na put bahatoj i brzoj vožnji
Više od hiljadu Nišlija okupilo se na mjestu saobraćajne nesreće, u kojoj je devetnaestogodišnji vozač 4. januara u večernjim satima na trotoaru audijem udario dva pješaka, dvanaestogodišnji dječak poginuo je na licu mesta, a čovjek od 48 godina preminuo je nakon što je prevezen u bolnicu.
09.01.2021. u 20:47
get url
text
Niš

Spontana okupljanja na ovom mjestu počela su dan poslije nesreće, a na današnji protest građani su pozivani i preko društvenih mreža. Okupljeni skreću pažnju javnosti na sve češću bahatu vožnju gradskim ulicama i pozivaju saobraćajnu policiju da ovakve događaje spriječi. Među njima su članovi porodice, rodbina i prijatelji stradalih, kao i građani koji stanuju blizu mjesta nesreće. Ovako se, kažu, bore za bezbjednost svoje djece.

- Sakupli smo se kao roditelji, kao uplašeni ljudi kojim je ovo došlo do praga. To smo mogli da budemo mi, ja sa svojom djecom, on sa svojom i da bude mnogo više žrtava nego te večeri. Eto, zato smo tu jer stvarno više ne možemo da posmatramo da se to redovno dešava. Imam utisak da ta povlašćena omladina radi šta hoće u ovoj zemlji. Ovako više ne može - kaže Miljan Miljković.

Ivan Stojanović sa porodicom živi preko puta mjesta nesreće i kaže da sa svoje terase često posmatra prebrzu vožnju koju je više puta prijavljivao policiji.

- Uputili smo milion poziva. Svako drugo veče se ovde održavaju trke. Hoćemo da izrazimo bunt protiv toga. Sigurni smo da postoji način da se spriječi, a deset godina, koliko živim ovdje, ništa se nije uradilo. Nadležni znaju šta treba uraditi, na primjer kamere koje bi snimale tablice, automatsko kažnjavanje za prebrzu vožnju, saobraćajne patrole - predlaže ovaj Nišlija.  

Nakon što su na mjestu stradanja Nišlije palile svjeće, kolona predvođena đacima iz odeljenja 6. razreda poginulog dječaka krenula je bulevarom u mirnu protestnu šetnju do zgrade saobraćajne policije.

Tamo im se obratio načelnik niške Policijske uprave Slaviša Virijević tvrdnjom da je Niš bezbjedan grad i obećanjem "da će biti učinjeno sve da bude još bolji i bezbjedniji", a građani su od njega zatražili konkretan plan i spisak akcija za zaustavljanje divljanja na ulicama do naredne subote i za tada najavili novi protest.  

Očevici nesreće, koja je građane podstakla na ovu akciju, tvrde da je vozač udario pješake nakon što je, usljed ogromne brzine, izgubio kontrolu nad vozilom i sa kolovoza sletio na trotoar.

On je ubrzo nakon nesreće uhapšen. Na saslušanju u Osnovnom tužilaštvu branio se ćutanjem, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana. Tereti se za krivično djelo protiv bezbjednosti saobraćaja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.