Ništa nemojte prepustiti slučaju: Koje lijekove nositi na putovanje

Objavljeno: 12.06.17 u 19:05 Autor: S. Ka.

Stiglo je ljeto i već razmišljamo o putovanjima i godišnjim odmorima. Bez obzira na koji period i koliko daleko odlazimo važno je dobro se pripremiti, pa zato ne zaboravite lijekove koji bi vam mogli zatrebati.

Prim. dr Vildana Bilić  FOTO: ARHIV
Prim. dr Vildana Bilić FOTO: ARHIV

- S obzirom na to da su sada topli ljetni dani kod pojedinih osoba mogle bi se javiti alergije na sunce, hranu ili neke druge stvari. Zato se ovaj eventualni problem nipošto ne smije zanemariti. Također, moguće je da dođe do poremećaja stolice, odnosno proljeva, pa je potrebno ponijeti lijekove koji će olakšati ove tegobe. To su samo neki od problema na koje moramo misliti kada se udaljavamo od kuće - savjetuje prim. dr. Vildana Bilić, specijalista opće medicine.

Ne smijemo dozvoliti da nam mala zdravstvena poteškoća, koja se brzo i lako može ukloniti ako imamo odgovarajući lijek, upropasti dane toliko željenog odmora. Zato trebamo ponijeti lijekove za prehladu, snižavanje temperature i bolove, a poželjno je imati kalcij, magnezij, rehidracijsku sol i slične preparate.

Hronični bolesnici moraju ponijeti dovoljnu količinu redovne terapije.

Doktorica Bilić im poručuje da obavezno sa sobom nose izvode iz medicinske dokumentacije na kojima su nabrojani lijekovi koje koriste kako ne bi imali problema prilikom prelaska državne granice. Lijekove je najbolje čuvati u originalnim pakovanjima.

Ako vrijeme provodite u prirodi ili putujete s djecom bilo bi poželjno da ponesete sredstva za čišćenje rana, sterilne komprese, zavoje i flastere, a ni sredstvo za zaštitu od komaraca neće vam biti višak. Antibiotike ne nosite i ne uzimajte na svoju ruku. Ukoliko dođe do ozbiljnijih zdravstvenih problema svakako se obratite ljekaru.