UEFA i ECA složne

Ništa od fudbalske Superlige, Čeferin demantovao najave pojedinih medija

Objavljeno: 20.11.2018. u 20:24

Čeferin i Agnelli potvrdili su da su već počeli razgovori o promjeni formata Lige prvaka i Evropske lige nakon 2024. godine

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin (prvi s desna) i funkcioner ECA-e Andrea Agnelli (prvi s lijeva)

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin i funkcionera Evropske asocijacije klubova (ECA) Andrea Agnelli u utorak su odbacili mogućnost osnivanja posebne lige najbogatijih evropskih klubova, tzv. Superlige.

- Evropska Superliga neće se dogoditi - izjavio je Čeferin, te je demantovao novinske napise u Spiegelu o tome da su se neki veliki klubovi ove godine dogovarali o pokretanju Superlige 2021. godine.

Andrea Agnelli, funkcioner Evropske asocijacije klubova (ECA) koja okuplja 200 klubova, također je istaknuo da nema govora o stvaranju Superlige:

- Kao predstavnik ECA, ali i Juventusa čiji sam predsjednik, mogu vam reći da nikada nismo vidjeli dokument o stvaranju Superlige koji je objavljen u medijima, a nismo niti razgovarali o tome. Privrženi smo poboljšanju UEFA-e.

No, Čeferin i Agnelli potvrdili su da su već počeli razgovori o promjeni formata Lige prvaka i Evropske lige nakon 2024. godine, kada ističu ugovori o sadašnjem formatu evropskih klupskih takmičenja.

Čeferin je izrazio zadovoljstvo novoformiranim reprezentativnim takmičenjem, Ligom nacija, kazavši kako je premašila očekivanja.

- Velike fudbalske nacije su se žalile da ne igraju dovoljno međusobnih susreta, dok su se oni slabiji žalili da protiv velikih nemaju nikakve šanse. Sada imamo zanimljivo takmičenje koje ujedno otvara put do plasmana na Evropsko prvenstvo, posebno za one reprezentacije koje se nalaze u D diviziji Lige nacija, a koje u prošlosti nisu imale nikakve šanse za odlazak na EURO - naglasio je prvi čovjek UEFA-e.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije