open-navfaktor-logo
search
Zanati ponovo na cijeni
Nisu ni završili školu, a već imaju osiguran posao
Zanati su ponovo na cijeni i svake godine sve više učenika odluči se za upis u neku od zanatskih škola u Sarajevu.
06.06.2021. u 18:43
get url
text
Zanati

Na tržištu rada najtraženije su zidari, tapetari, vodoinstalateri, pekari, mesari, zanatlije iz metalske struke, moleri, keramičari i zbog toga vlada velika konkurencija za upis u zanatsk škole.

Sadeta Velagić, pomoćnica direktora, Srednje škole poljoprivredne, prehrambene, veterine i uslužnih djelatnosti, kazala nam je da se firme takmiče da zaposle pekara ili mesara.

– Voćar, vinogradar, vinar, cvjećar, prerađivač mlijeka i jedno novo zanimanje koje smo uveli prošle godine je i farmer i tu imamo i podršku Kantona Sarajevo i svi učenici koji su se odlučili za ove zanate imaju i stipendije – kaže Velagić.

Učenici u ovoj srednjoj školi imaju i praksu u firmama i kada završe trogodišnje školovanje ubrzo dobiju i posao.

- Naši učenici su u prvoj godini jedan dan na praksi u preduzećima, u drugoj dva i u trećoj tri dana na praksi u preduzećima. Praksa se radi i u školskim radionicama koju vode vrunski profesori. U prvom upisnom roku naša škola popuni skoro sva zanimanja od frizera, pekara, mesara i cvjećara. Na ova zanimanja upisiju se i učenici generacije iz osnovnih škola. Jedne godine dva najbolja pekara u Sarajevu bukvalno su se otimali za jednog našeg učenika – kaže Velagić.

Elmedin Lukač, direktor Metalske škole kazao nam je da je interesovanje za zanate u stalnom porastu.

- Učenici naše škole dio posla obavljaju kod poslodavaca, a dio u školskim radionicama. Oni učenici koji se pokažu na praksi u firmama odmah i dobiju posao. Već imamo nekoliko učenika koji još nisu ni završili školu za Operatera na CNC alatnim mašinama, a već ih čeka radno mjesto. Traženi su i optičari koje mi školujemo i stalno dobivamo pozive iz prodavnica naočala – kaže Lukač.

U Metalskoj školi ima niz zanimanja koja su tražena od bravara, instalatera centralnog grijanja, vodoinstalatera, zavarivača, automehaničara...

U Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn najviše se upisuju učenici za programera na CNC mašinama, tehničara za obradu drveta, tapetara, dekoratera i stolara.

- Ovo su tražena zanimanja i brzo se dođe do posla. Uglavnom se za ova zanimanja upisuje po jedno odjeljenje koje broji 24 učenika. Praksa se obavlja u školi i u firmama tako da naši učenici prilično dobro savladaju ono što će im trebati da dobro obavljaju svoj posao – kazala nam je Maida Haskić, pomoćnica direktora Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

Uglavnom se u nekoliko škola za zanatska zanimanja u Sarajevu formira po jedan razred svake školske godine, ali to nije dovoljno da se pokriju potrebe tržišta rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.