open-navfaktor-logo
search
Svakodnevno u kontaktu
Nisu samo cigarete: Ovo su uzročnici bolesnih pluća
Ploče za kuhanje, rerne, grijači zraka mogu uzrokovati bolesti pluća. Kako plin sagorijeva, proizvodi hemikaliju naziva dušikov(i) oksid koji može uzrokovati upale te izazvati kašalj ili astmu
11.12.2019. u 12:50
get url
text
get url
text

Iako je duhanski dim najpogubniji za zdravlje pluća, prema riječima pulmologa, puno je još uzročnika respiratornih problema sa kojima su ljudi svakodnevno u kontaktu.

Među njima su:

Plijesan

Radi se o tipu gljivice koje u zrak puštaju sitne čestice spora, a koje mogu uzrokovati ozbiljne infekcije pluća ako ste alergični na plijesan. Jedna od opasnih bolesti je hronična opstruktivna bolest pluća (KOPB). Ako ste osjetljivi na plijesan, zaštite svoj dom od gljivica.

Radon

Radon je bezbojan i bezmirisan plin koji, ako ste mu dugo izloženi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica, poput pada imuniteta i alergija, ali i do mnogo ozbiljnijih oboljenja, poput podizanja rizika od upala pluća. Radon se slobodno širi u gotovo svim kućama, a lako prolazi kroz pijesak i većinu poroznih materijala, kroz pukotine u stambenim objektima.

Tepih

Plijesan, izmet glodavaca, grinje, toksični plinovi... Sve se to može sakrivati u tepihu i utjecati negativno na pluća. Ono što ne znate jeste da vjerovatno i hemikalije koje se koriste pri postavljanju tepiha mogu štetiti zdravlju pluća. Ako ste osjetljivi, bilo bi dobro razmisliti o tome da postavite parket ili minimalno tri puta sedmično usisavate podove.

Pesticidi

Ove hemikalije drže bube podalje, ali ako ih dirate, udišete ili jedete, one bi mogle uzrokovati probleme sa respiratornim i živčanim sistemom, hormonima, vidom, kožom...

Vatromet

Boje koje se nalaze u petardama i prskalicama složene su od raznih vrsti metala koje se pretvore u prah kad eksplodiraju, a ako ih udahnete mogu pogoršati astmu ili ostale respiratorne probleme te utjecati na zdravlje srca.

Zračni jastuci

Iako su bijeli i nemaju mirisa, hemikalija koja se zove natrijev azid pomaže ih aktivirati kako bi se osoba zaštitila u automobilu. Pri toj aktivnosti po zraku se raspršuju sitne čestice koje bi mogle utjecati na zdravlje pluća.

Brašno

Pekari će često udahnuti brašno kad pripremaju proizvode, a zbog toga se mogu pojaviti simptomi poput otežanog disanja i zvuka „pištanja“ pri disanju. Ako se ne obrati pažnja na vrijeme, mogu se pogoršati stanja poput astme, ali i uzrokovati ozbiljna oštećenja pluća.

Plin

Ploče za kuhanje, rerne, grijači zraka mogu uzrokovati bolesti pluća. Kako plin sagorijeva, proizvodi hemikaliju naziva dušikov(i) oksid koji može uzrokovati upale te izazvati kašalj ili astmu.

Ovlaživači zraka

Iako ovlaživanjem zraka oni olakšavaju disanje, mogu i naštetiti zdravlju pluća. I u njemu se mogu razviti gljivice koje ovlaživač zraka samo raspršuje po prostoriji, a isti problem može se javiti i sa korištenjem klima-uređaja. Kako biste izbjegli probleme, redovno ih čistite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.