Udruženje BH novinari premišljalo se posljednja dva dana da bi napokon danas u poslijepodnevnim satima uputili "Javni protest zbog neprimjerene komunikacije sa medijima i uskraćivanja  informacija novinarima o radu VSTV-a". To pismo poslano je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kao i medijima. 

Povod je, valjda, trebalo bilo oglašavanje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić na Facebooku u kojem je Admira Muslimovića, novinara Balkanske istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), optužila da radi "gestapovski posao" i odbijanje da novinarima odgovori na pitanja nakon jučerašnje sjednice VSTV-a. Ukoliko ima onih kojima nije jasno, Gestapo (Geheime Staatpolizei) je naziv za "političku policiju", tajnu zloglasnu i zločinačku policiju, Hitlerove nacističke Njemačke. 

Upravni odbor BH novinara je "zatečen vokabularom, kvalifikacijama i uvredama koje su Ružica Jukić, potpredsjednica, i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, izrekli o novinarima i medijima putem društvenih mreža ili autorskih tekstova". Novinar Muslimović, niti konkretni navodi o njemu, u pismu BH novinara se ne spominju. 

U "javnom protestu" kojeg prenosimo u cijelosti se navodi: 

Cijenjena gospodo, 

U ime Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari šaljem vam protestno pismo zbog neprofesionalne i institucionalno nedopustive komunikacije sa novinarima i medijima u BiH, uključujući i personalne komentare članova VSTV-a putem društvenih mreža na novinarska pitanja o događajima od značaja za javnost.    

UO BH novinara ocjenjuje nedopustivim uskraćivanje informacija novinarima nakon jučerašnje sjednice VSTV-a, na kojoj su imenovani dvoje zamjenika glavne državne tužiteljice i donesene odluke od javnog interesa. Takvo postupanje je profesionalno neprihvatljivo, te predstavlja direktno kršenje društvenih i pravnih normi o transparentnom djelovanju VSTV-a i blagovremenom informiranju javnosti o radu ove institucije.

Podsjećamo vas kako je uskraćivanje informacija medijima nedopustivo demonstriranje institucionalne i pravosudne sile nad novinarima, poduzeto s namjerom da se ograniči pravo na slobodu izražavanja i oteža pristup javnim informacijama u posjedu VSTV-a. Usputno obavještavanje novinara kako će “ na društvenim mrežama” dobiti odgovore na pitanja postavljena u zvaničnim prostorijama VSTV-a je derogiranje vrijednosti i profesionalnog integriteta novinarske i pravosudne profesije, odnosno, ciljano spuštanje  zvanične komunikacije na nivo privatnih mišljenja, "online ulice" i neumjesnih komentara, kako bi bila lišena javnog značaja i potrebnog uticaja.   

Kao članovi Upravnog odbora BH novinara ostali smo zatečeni vokabularom, kvalifikacijama i uvredama koje su Ružica Jukić, potpredsjednica, i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, izrekli o novinarima i medijima putem društvenih mreža ili autorskih tekstova. Na meti ključnih ljudi VSTV-a nedavno su se našli novinari BIRN –a, a ranije su to bili novinari Žurnala i Oslobođenja, FTV, kao i brojnih drugih medija.  

Ovom prilikom nećemo, iz pristojnosti, ponavljati epitete koje ste koristili obraćajući se novinarima direktno, putem Facebooka i Twittera ili kroz tradicionalne medije. Cijenjena gospodo, to je jezik ulice koji nema mjesta u ozbiljnoj javnoj komunikaciji! Zbog toga od vas - članova VSTV-a, a prije svih potpredsjednice Jukić i predsjednika Tegeltije - rezolutno zahtijevamo da takve sadržaje uklonite, a vlastite nesporazume ili profesionalne  zamjerke medijima rješavate legitimnim pravnim sredstvima koja imate na raspolaganju.

Također, javno zahtijevamo da komunikaciju sa novinarima i medijima svedete u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo javnosti da bude na vrijeme informirana o pitanjima od značaja za rad VSTV-a, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini.

Pismo potpisuje Borka Rudić, a u ime Upravnog odbora Udruženja BH novinari. 

Jukić je na Facebooku komentirala rad novinara nakon BIRN-ovog teksta: Ružica Jukić bez dokaza za "spekulacije" o rušenju VSTV-a.