open-navfaktor-logo
search
Akcija Falcon u Sarajevu
Niz hapšenja nakon eksplozije na Pofalićima: "Pala" organizovana grupa, terete se za paljevine i bombaške napade
Pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a pod nadzorom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, proveli su akciju kodnog naziva "Falcon" u okviru koje su  identifikovali i zadokumentovali organizovanu kriminalnu grupu koja je na području Kantona Sarajevo počinila više krivičnih djela na štetu više pravnih i fizičkih lica.  
16.12.2022. u 17:08
get url
text

Kako je saopćio MUP KS, usklopu akcije uhapšeno je sedam osoba, dok se za još tri traga. 

Uhapšeni su  T. Š. rođen 1998.godine u Veroni, A. R., rođen 1999. godine u Sarajevu, M. B. rođen 1996. godine u Sarajevu, A. A. rođen 1996. godine u Sarajevu, E. T. rođen 1998. godine u Sarajevu i A. T. rođen 2000. godine u Sarajevu, dok se N.R., rođen 1978.godine u Prijepolju, nastanjen u Sarajevu, trenutno nalazi na hospitalizaciji na UKC-u u Sarajevu, zbog povreda zadobijenih od vatrenog oružja na području općine Stari Grad 4. decembra.

Za osumnjičenima koji su u bjekstvu raspisana je operativna potraga.

Obračuni s konkurencijom

Članovi ove organizovane grupe sumnjiče se za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opće opasnosti, paljevina i oštećenje tuđe stvari, kao i nedozvoljeno držanje i nošenje oužja i municije.

Po naredbi Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS izvršeno je više pretresa stambenih objekata na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzetu predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

- Organizovana grupa je u proteklom periodu vršila neovlaštenu nabavku, transport i prodaju narkotičkih sredstava, a potom s ciljem obračuna sa drugim organizovanim grupama i osobama koje se bave vršenjem sličnih krivičnih djela, počinila više krivičnih djela na štetu fizičkih i pravnih lica na način da su od, njima poznatih lica, nabavljala i aktivirala nepoznate eksplozivne i druge naprave na stambenim i poslovnim prostorima, te počinila više krivičnih djela oštećenja i paljevine pokretne i nepokretne imovine fizičkih i pravnih lica, kao i upotrebom vatrenog oružja - naveli su iz MUP-a KS.

Trojica predata Tužilaštvu

Iz policije dodaju da su nakon završene kriminalističke obrade T. Š., A. R. i A. A. , uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, predati u daljnju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, dok su: M. B., E. T. i A. T. pušteni iz službenih prostorija.

VEZANI TEKST - Zbog aktiviranja eksplozivne naprave u kafiću na Pofalićima uhapšene tri osobe

- Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku lica koja se nalaze u bjekstvu. Napominjemo da su policijski službenici u okviru aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnih djela izazivanja opće opasnosti i oštećenja tuđe stvari aktiviranjem nepoznatih eksplozivnih naprava, identifikovali i lišili slobode E. M., H. P. i I. H., svi nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su aktiviranjem dvije nepoznate eksplozivne naprave dana 13.12.2022.godine u ul. Zmaja od Bosne oštetili ugostiteljski objekat "Square 48". Nakon završene kriminalističke obrade, po uputi dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, lica E. M., H. P. i I. H. su otpuštena iz službenih prostorija, dok će izvještaj o počinjenim krivičnim djelima nadležnom tužilaštvu biti dostavljen redovnim putem - navodi se u saopćenju Uprave policije MUP-a KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.