open-navfaktor-logo
search
Hladnoća u Evropi
Nizozemci 10 godina nisu vidjeli ovakvu snježnu oluju, zatvorili centre za testiranje na koronu
Nizozemsku je u nedjelju zahvatila prva velika snježna oluja u zadnjih 10 godina, koja je poremetila željeznički i saobraćajni promet, a hladna fronta nastavlja se kretati prema ostalim dijelovima sjeverne Evrope.
07.02.2021. u 16:24
get url
text

Željeznički saobraćaj zbog nanosa snijega poremećen je i u susjednoj Njemačkoj, a Britanci se u području Sjevernog mora pripremaju za dolazak oluje koju su nizozemski meteorolozi nazvali "Darcy".

Vremenske su nepogode u tolikoj mjeri loše da je nizozemska vlada odlučila na nekoliko dana zatvoriti sve centre za testiranje na koronavirus. Nizozemska meteorološka agencija KNMI za nedjelju je u cijeloj državi objavila crveni alarm, upozoravajući na vjetrove koji će puhati brzinom i do 90 kilometara na sat te na "jaku hladnoću".

Internetska stranica koja se bavi prognoziranjem vremena Weer.nl upozorila je na to da kombinacija snažnog vjetra sa snježnim padavinama "službeno znači snježnu oluju u cijeloj zemlji".

- Radi se o prvoj većoj snježnoj oluji nakon dužeg razdoblja. Naime, zadnja je zemlju zahvatila u januaru 2010. - kažu meteorolozi.

U većem dijelu zemlje dosad je napadalo između pet i 10 centimetara snijega, no u nekim je dijelovima izmjereno i 30 centimetara.

Nacionalni željeznički prijevoznik NS izvijestio je da je polazak svih vlakova u cijeloj zemlji zasad otkazan do podneva. Vozačima se savjetuje da izbjegavaju putovanja, a agencije izvještavaju o 85 slučajeva pomoći automobilima koji su usred snježnih nanosa ostali zarobljeni na cestama.

U idućih deset dana u cijeloj se zemlji očekuju temperature ispod nule. 

U Njemačkoj snijeg je uvelike omeo saobraćanje vozova u Sjevernoj Rajni Vestfaliji te je od subote poslijepodne izazvao velike zastoje i 222 saobraćajne nesreće, prenijela je njemačka agencija dpa.

U Britaniji vlasti su izdale vremenska upozorenja za jugoistočnu Englesku uz najavu mnogo snijega i otežane uvjete prometa cestama, željeznicom i zrakom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.