Njemačka ambasada u BiH osigurala 22.000 KM za osobe s invaliditetom u sportu

Objavljeno: 15.03.17 u 13:22

Savezna vlada Njemačke osigurala je 22.000 KM za nabavku sportskih sprava i opreme za potrebe članova tri bh. udruženja koja su usmjerena na sport za osobe s invaliditetom.

Ugovore je potpisala ambasadorica Christiane Hohmann Foto: Fena
Ugovore je potpisala ambasadorica Christiane Hohmann Foto: Fena

Njemačka ambasadorica u BiH Christiane Hohmann potpisala je danas u Sarajevu ugovore s predstavnikom Ski-kluba osoba s invaliditetom Sarajevo za koji su namijenjene mono skije za skijaše s amputiranom nogom, Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica za dvoja specijalna invalidska kolica za lake atletičare, te Udruženja građana oštećenog vida Tuzla, kojem je namijenjena specijalna oprema za pikado za slijepe i mlade osobe oštećenog vida.

Ambasadorica Hohmann istakla je važnost donacije zahvaljujući čemu će mlade i odrasle osobe s invaliditetom imati bolje uvjete ili će ih to potaći na bavljenje sportom.

Naglasila je da je upravo sportski entuzijazam ljudi s invaliditetom potaknuo Ambasadu Njemačke u odluci da u ovoj godini podržava samo sportske projekte od kojih će imati koristi osobe s mentalnim ili fizičkim invaliditetom.

Naglasila je da i Fondacija "Katarina-Witt" ove godine podržava tri projekta za mlade s fizičkim invaliditetom u BiH (Orijentiring klub Udruženja slijepih Ilidža, Karate klub Drina Višegrad i Klub specijalnih sportova Tuzla).

Fondaciju je osnovala dvostruka pobjednica u umjetničkom klizanju Katarina Witt, a ona podržava sportske projekte za djecu s invaliditetom.

Ceremonija potpisivanja ugovora o donaciji upriličena je u EU info centru, a potpisnici Nijaz Memić (Ski- klub osoba s invaliditetom Sarajevo), Tifa Tučić (Udruženje građana oštećenog vida Tuzla) i Harun Aliefendić (Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica) zahvalni su za donaciju za koju kažu da će doprinijeti afirmaciji sporta među osobama s invaliditetom.