open-navfaktor-logo
search
Blagdanska atmosfera
Njemačka ambasadorica Uebber otvorila Božićni bazar u Sarajevu
Želimo danas svim posjetiocima da damo mogućnost da provedu jedan divan dan sa svojim najmilijima na Božićnom bazaru, kazala je ambasadorica
30.11.2019. u 14:39
get url
text

Tradicionalni božićni bazar koji organiziraju uposlenici Ambasade SR Njemačke u Sarajevu održava se danas u zgradi te ambasade. Kupovinom na bazaru, posjetioci učestvuju u akciji prikupljanja sredstava u dobrotvorne svrhe. Kao i svake godine, sav prihod će biti doniran udruženjima kojima je pomoć potrebna.

Osim humanitarnog karaktera, bazar je godinama prepoznatljiv po veseloj i opuštenoj blagdanskoj atmosferi i ugodnom druženju kakvo je i danas. Posjetioci uživaju u raznovrsnoj ponudi, od tradicionalnih kulinarskih specijaliteta do unikatnih rukotvorina, adventskih vijenaca i ukrasa. Također, predstavnici lokalnih inicijativa i udruženja osoba s poteškoćama, s kojima Ambasada blisko sarađuje, predstavili su svoje proizvode i ručne radove.

Bazar je otvorila njemačka ambasadorica Margret Uebber koja je kazala da već 10 godina u Ambasadi SR Njemačke imaju dobru tradiciju da organiziraju Božićni bazar.

- Inicijativa je od kolegica i kolega iz Ambasade. Prave se dekoracije, kolačići, božićni kolačići i sve ono što posjetitelji danas mogu vidjeti - kazala je ambasadorica Uebber.

Ovo će biti njen prvi Božić u Sarajevu, a kaže da je već niz godina bila u inostratnstvu kada su blagdani.

- Za mene je Božić sastati se sa dragim prijateljima, sa kolegama, uz neko svečano, fino jelo, provesti jedno divno popodne ili veče zajedno - navela je ambasadorica Uebber.

{$galerijaFotografija}

Po njenim riječima, ovih dana pred same blagdane užurbano se radi, međutim "ovo je i vrijeme promišljanja, vrijeme kada trebamo da se sjetimo naših porodica, naših najbližih".  

- Ovi dani su jednostavno dani slavlja, dani razmišljanja i promišljanja. Želimo danas svim posjetiocima da damo mogućnost da provedu jedan divan dan sa svojim najmilijima na Božićnom bazaru. Naša namjera jeste da i mi vama, vašoj divnoj zemlji uzvratimo na neki način. Zato smo odlučili da i ovogodišnji prihod damo u humanitarne svrhe - naglasila je njemačka ambasadorica.

Na Božićnom bazaru svoje radove su izložili i članovi Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona.    

Uposlenica u tom centru Aida Demirović je kazala da su njihovi korisnici osobe starije od 21 godine, te da sa njima rade radno osposobljavanje. To su pretežno kreativne radionice.      

Kaže da od današnjeg bazara očekuju lijepu amosferu kao i da se njihovi korisnici zabave, da neke proizvode i prodaju, jer sav novac od proizvoda koje prodaju usmjerava se u opremanje njihovih radionica.

Bazar će biti otvoren danas do 16.00 sati.

Božićni bazar - 30. 11. 2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.