- To je glas povjerenja za Kanadu kao lidera u čistoj energiji - rekao je premijer Justin Trudeau tokom zajedničke konferencije za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom koji je posjetio Kanadu, javlja AFP.

Trudeau je dodao kako se svijet ne može i dalje oslanjati na autoritativne zemlje koje će energetsku politiku staviti kao oružje, kao što je Rusija, koje se ne brinu za ekološke ishode, radnička prava ili ljudska prava.

Moskva je smanjila svoj izvoz energije u Evropu kao odgovor na kažnjavanje zapadnih sankcija zbog invazije Moskve na Ukrajinu, prisiljavajući zemlje da traže alternative.

Scholz je rekao da postoji potreba o ukapljenom prirodnom plinu, ali dugoročno, pravi potencijal leži u zelenom vodiku iz vjetrom bogatih, slabo naseljenih atlantskih provincija.

Kanada ima za cilj postati glavni proizvođač i izvoznik vodika i drugih povezanih čistih tehnologija kako bi istisnula fosilna goriva koja zagrijavaju planetu, a Njemačka je na pragu da postane prvi kupac.

U zajedničkoj izjavi Trudeau i Scholz su predstavili planove za "pokretanje saradnje na energetskom tržištu i stvaranje transatlantskog opskrbnog lanca za vodik".

Plan je da se prve isporuke kanadskog vodika u Njemačku ostvare već 2025. godine.

Kanada je saopćila da će također izvoziti vodik na šire evropsko tržište, "doprinoseći evropskoj energetskoj sigurnosti", budući da blok želi prekinuti svoje oslanjanje na rusku energiju, kao i u Aziju.