Ubistvo novinara

Njemačka obustavlja izvoza oružja u Saudijsku Arabiju?

Objavljeno: 21.10.2018. u 13:01

Očitovao se i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas

Očekuju se posljedice

Nakon što je Saudijska Arabija priznala ubistvo novinara Jamala Khashoggija, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) traži preispitivanje odnosa s tom zemljom, pogotovo što se tiče daljnjih isporuka oružja.

- Nakon jednog tako nezamislivog postupka treba načelno preispitati odnose sa Saudijskom Arabijom - izjavila je predsjednica SPD-a Andrea Nahles i dodala da moraju uslijediti osjetne posljedice, javlja Deutsche Welle.

Slično se očitovao i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas iz iste stranke.

- Tako dugo dok traje istraga, tako dugo dok ne znamo što se dogodilo, nema razloga za donošenje pozitivnih odluka o izvozu oružja u Saudijsku Arabiju - izjavio je.   

Predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku (CDU) Norbert Röttgen čak traži i otkazivanje onih isporuka koje su već obećane te predlaže da se razmisli i o protjerivanju saudijskih diplomata iz Njemačke.

Zahtijeva od vlade da izvrši pritisak na njemačke gospodarstvenike kako bi otkazali sudjelovanje na investicijskoj konferenciji, koja bi se idući tjedan trebala održati u Saudijskoj Arabiji.

I ministar Maas je komentirao da on trenutačno "sigurno ne bi sudjelovao na nekom skupu u Rijadu".

Apsolutistička monarhija Saudijska Arabija u kojoj se ne održavaju demokratski izbori i u kojoj nema političkih stranaka, ove je godine na drugom mjestu po vrijednosti oružja kupljenog od Njemačke, odmah iza Alžira.

Prodaju oružja u inozemstvo mora odobriti njemačka vlada, a ona je do 30. septembra ove godine odobrila izvoz u Saudijsku Arabiju u vrijednosti od 416,4 milijona eura.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije