open-navfaktor-logo
search
Strah od invazije
Njemačka pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu: Vojni sukob je moguć u bilo kojem trenutku
Njemačka je u subotu pozvala svoje građane da odmah napuste Ukrajinu zbog sve većeg straha od ruske invazije, javlja Anadolu Agency (AA).
19.02.2022. u 18:14
get url
text

- Njemački državljani se pozivaju da odmah napuste Ukrajinu - objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova na svojoj web stranici, nakon slične akcije niza drugih država.

Ministarstvo je upozorilo da su tenzije između Rusije i Ukrajine dodatno porasle zbog masovnog gomilanja ruske vojske duž ukrajinske granice.

- Vojni sukob je moguć u bilo kojem trenutku - saopćilo je ministarstvo.

Njemačka aviokompanija Lufthansa objavila je da obustavlja letove za i iz ukrajinskog glavnog grada Kijeva na sedam dana počevši od ponedjeljka.

- Lufthansa stalno prati situaciju i naknadno će odlučiti o daljnjim letovima - objavio je avio prevoznik na web stranici.

Njemačka je odluka došla dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio da je Rusija na rubu invazije na Ukrajinu u roku od "nekoliko dana".

Tenzije su dramatično porasle u istočnoj Ukrajini tokom posljednjih nekoliko dana, uz sve veći broj kršenja primirja, više incidenata granatiranja i evakuaciju civila iz proruskih separatističkih regija Donjecka i Luganska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.