open-navfaktor-logo
search
Zbog pandemije
Njemačka produžila upozorenje na putovanja u sve nečlanice EU
Vlasti Njemačke danas su za dvije sedmice produžile upozorenje građanima za putovanja u zemlje nečlanice Evropske unije i Schengenske zone.
26.08.2020. u 18:53
get url
text

Glasnogovornica njemačke vlade Ulrike Demmer saopćila je da je ranije upozorenje važeće do 31. augusta, a da su novom odlukom državljani te zemlje upozoreni na putovanja do 14. septembra.

I glasnogovornica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Andrea Sasse je kazala da je teško predviđati situaciju vezanu za pandemiju COVID-19 te je najavila da će njemačka vlada revidirati svoju odluku i sredinom septembra.

- Ukoliko dođe do poboljšanja epidemiološke slike, moguće je da se upozorenja na putovanja u neke zemlje ili regije ukinu - kazala je Sasse.

U martu je njemačka vlada izdala upozorenje građanima da izbjegavaju putovati u sve zemlje, ukoliko je to moguće.

Tri mjeseca kasnije Njemačka je ukinula upozorenje građanima na putovanja u članice Evropske unije i Schengenske zone, ali je upozorenje ostalo za sve treće zemlje.

Treba reći da je početkom augusta Njemačka djelomično ukinula upozorenje na putovanja u Tursku i tako građanima dala zeleno svjetlo za odmore u turističkim destinacijama koje su popularne među Nijemcima, uključujući Antaliju, Izmir, Fethiye i Aydin.

Uporedo s tim, njemačke vlasti su danas zabranile održavanje protesta koji su najavljeni za subotu.

Ministar unutrašnjih poslova u Berlinu Andreas Geisel kazao je da zabrana održavanja protesta nije oprečna Zakonu o slobodi okupljanja i da je korisna za borbu protiv širenja koronavirusa.

Proteste su najavile grupe koje se protive mjerama i restrikcijama uvedenih u borbi suzbijanja pandemije.

Od početka pandemije u Njemačkoj je potvrđeno ukupno 236.429 slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 9.280 oboljelih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.