Novi val izbjeglica

Njemačka upozorila na kritičnu situaciju u Zaljevu: Potrebno je spriječiti izbijanje rata

Objavljeno: 21.07.2019. u 19:58

Ističući kako eskalacija tenzija ne bi nikome koristila, šef njemačke diplomacije Maas je pozvao na dijalog i razumno ponašanje

Heiko Maas, šef njemačke diplomatije

Šef njemačke diplomatije Heiko Maas upozorio je na opasne posljedice eskalacije tenzija u Zaljevu i pozvao sve strane na dijalog i razumno ponašanje.

Nakon što je britanska mornarica nedavno kod Gibraltara zaplijenila iranski tanker pod optužbom da prevozi gorivo u Siriju i krši sankcije Evropske unije, iranske snage su u petak zaplijenile britanski brod u Hormuškom tjesnacu.

Njemački ministar vanjskih poslova Maas je u izjavi za list "Bild dam Sonntag" upozorio da je situacija u Zaljevu ozbiljna i opasna.

Ističući kako eskalacija tenzija ne bi nikome koristila, Maas je kazao da bi svi bili na gubitku i da bi velike mase migranata s Bliskog istoka ponovo krenule ka Evropi.

- Ovdje se radi o tome da je potrebno spriječiti izbijanje rata. Sve aktivnost koje provodimo s evropskim i zaljevskim partnerima su u tom kontekstu - kazao je Maas.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije