open-navfaktor-logo
search
Ovlaštenja bez ograničenja
Njemu je suđenje samo hobi: Miloš Gigović direktor kompanije koja obrće milione
Miloš Gigović, 38-godišnji fudbalski sudija iz Bosanske Gradiške, koji od 2022. godine nosi FIFA značku, zadnjih godina i mjeseci u centru je pažnje sportske javnosti u BiH.
11.05.2023. u 21:32
get url
text

Gigović je svakako jedan od krivaca za lakrdije koje iz vikenda u vikend navijači gledaju na bh. stadionima. Veliki dio odgovornosti ide i na pleća sudijskih autoriteta, ljudi koji biraju arbitre za dijeljenje pravde, tačnije na članove Komiteta za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH u kojem se svira po notama Roberta Zrilića, Hrvoja Turudića i Elmira Pilava.

Zbog Gigovića su i sudijski autoriteti odstupali sa svojih funkcija. Između ostalog, 2020. godine predsjednik Komiteta za sudije i suđenje Zoran Rebac podnio je ostavku nakon što se na sjednicama u nedogled raspravljalo o Gigovićevom suđenju.

Utakmica Borac - Sarajevo. Kada je u situaciji da mirne duše dosudi prekršaj za goste, Gigović to ne učini. Zatim u istom napadu igrač Sarajeva pravi prekršaj "za zatvor", ali Gigović ga ne isključi. A onda dođe do koškanja na terenu koje sudija smiri žutim kartonima, a crveni pokaže treneru Sarajeva. I tako iz greške u grešku, iz utakmice u utakmicu, iz sezone u sezonu.

Iako često pravi krupne greške, Gigović od kontrolora suđenja obično zaradi pozitivnu ocjenu. Ništa drugačije nije bilo ni poslije meča u Banjoj Luci.

A prolazna ocjena znači i da nema razloga da ne bude delegiran. Tako je Gigović ove sezone dijelio pravdu na 13 premijerligaških utakmica, od čega je četiri puta sudio banjalučkom Borcu (Borac svaki put slavio, op. a.). Njegov konto uvećan je za 8.450 KM, s obzirom na to da bh. sudije za 90 minuta posla inkasiraju 650 KM. Nije loše za jedan hobi, a Gigoviću je suđenje hobi.

On je odgovorna osoba i direktor kompanije Gilmark iz Bosanske Gradiške, koja se bavi uzgojem jezgričavog i koštuničavog voća. Vlasnik kompanije je Ilija Gigović, Milošev otac i fudbalski sudija "mahač" iz bivše Jugoslavije.

Prema podacima Finansijsko-informatičke agencije FBiH (FIA) i Agencije za posredničke, informatičke usluge Banja Luka (APIF), firma u kojoj Gigović ima ovlaštenja bez ograničenja obrće milione, a u 2021. godini Gilmark je imao ukupne prihode od 1.941.551 KM i dobit od 46.180 KM. Firma je registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i usluge, a 2021. godine upošljavala je dva radnika.

Godinu ranije, Gilmar je imao jednog uposlenika više, manje prihode (1.168.874 KM) i manju dobit (14.564 KM).

Suđenjem se bavi i Gigovićev mlađi brat Velibor. On dijeli pravdu na utakmicama Prve lige RS-a. Kao uposlenik MUP-a RS-a 2020. godine zajedno s još trojicom kolega hapšen je zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivnično djelo primanje mita.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.