open-navfaktor-logo
search
Neslaganje članova
NNV reagovao: Skupština KS počela uvoditi diktaturu na Medicinskom fakultetu
Namjera rektora Univerziteta i njegovih pomagača da, ne obazirući se na zakone i društvene norme i uprkos jedinstvenom protivljenju Medicinskog fakulteta, dovede na funkciju dekana nekoga po vlastitom izboru, postala je time još jasnija, navodi se u saopćenju
04.07.2019. u 15:04
get url
text

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj 19.6.2019. usvojeno je autentično tumačenje jednog stava u jednom članu Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, po kojem riječi “konkurs za izbor novog rukovodioca organizacione jedinice“ ne znače početak procedure za izbor dekana fakulteta u novom mandatu, nego obavezan izbor nove osobe, ako je izabrani dekan iz bilo kojeg razloga prijevremeno razriješen dužnosti.

Centralni odbor Sindikata Univerziteta u Sarajevu je izrazio potpuno neslaganje sa ovakvom odlukom i pismom upućenim svim zastupnicima tražio povlačenje podrške ovakvom postupku.

- Iako se Zakon o visokom obrazovanju primjenjuje na sve institucije visokog obrazovanja u Kantonu, ovo tumačenje je ograničeno na Univerzitet u Sarajevu, a cilj mu je, što predlagači nisu ni pokušali sakriti, smjena sadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta – navodi se u saopćenju kojeg je potpisalo 130 od 146 članova Nastavno-naučnog Vijeća Medicinskog fakulteta.

Vijeće je zaključilo da se, i pored jasne namjere predlagača ovakvog tumačenja, ono ipak ne može odnositi na Medicinski fakultet, jer je nadležni državni organ utvrdio da je ranije prijevremeno razrješenje dekana ovog fakulteta od strane Upravnog odbora Univerziteta bilo nezakonito. Namjera rektora Univerziteta i njegovih pomagača da, ne obazirući se na zakone i društvene norme i uprkos jedinstvenom protivljenju Medicinskog fakulteta, dovede na funkciju dekana nekoga po vlastitom izboru, postala je time još jasnija.

Međutim, Vijeće namjeru Skupštine Kantona da na pravno nedozvoljen način izmijeni Zakon o visokom obrazovanju, bez obzira što su izmjene nazvane 'tumačenjem', i da te izmjene napravi samo radi Medicinskog fakulteta, kao i brojne neistine izrečene u skupštinskoj raspravi o ovom fakultetu i njegovom dekanu, smatra diskriminacijom i početkom uvođenja svojevrsne diktature na ovom fakultetu. Zbog toga je Vijeće zaključilo da je Medicinskom fakultetu potrebna pravna zaštita i odlučilo da, kao jedinu mogućnost pravne borbe, zaduži upravu Medicinskog fakulteta da ustanovi pravne i proceduralne uslove za podnošenje apelacije Ustavnom sudu Federacije, koji bi procijenio zakonitost pomenutog tumačenja, u proceduri njegovog usvajanja i u njegovoj suštini.

Zahtjev za podnošenje apelacije Ustavnom sudu je nakon sjednice Vijeća potpisalo 130 od 146 članova Vijeća.

Po nalogu Vijeća, uprava Fakulteta aktivno je pristupila postupku podnošenja apelacije Ustavnom sudu putem ovlaštenih ličnosti i institucija i u tu svrhu je uputila molbe za pomoć i saradnju svima koji imaju ovlaštenje pokrenuti spor pred Ustavnim sudom, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.