Stockholm

Nobelovac George P. Smith kritikovao Izrael zbog okupacije palestinskog teritorija

Objavljeno: 06.12.2018. u 09:19

U obraćanju na konferenciji održanoj u organizaciji Udruženja Palestinaca u švedskoj prijestolnici Stockholmu Smith, profesor sa američkog Univerziteta Missouri, kazao je da je potrebno pružiti podršku dvodržavnom rješenju kako bi bilo riješeno izraelsko-palestinsko pitanje

George P. Smith FOTO: AA

George P. Smith, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2018. godine, izjavio je da Izrael nastavlja sa kršenjem međunarodnih pravnih normi tako što i dalje okupira palestinski teritorij, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na konferenciji održanoj u organizaciji Udruženja Palestinaca u švedskoj prijestolnici Stockholmu Smith, profesor s američkog Univerziteta Missouri, kazao je da je potrebno pružiti podršku dvodržavnom rješenju kako bi bilo riješeno izraelsko-palestinsko pitanje.

-Palestinski i izraelski narodi, koji imaju ista prava, moraju živjeti na tim područjima unutar dviju država. Ali Izrael, koji ne priznaje pravila i norme, stoji kao prepreka takvoj ideji. Palestinci se moraju vratiti na okupirana područja i moraju im biti vraćena sva oduzeta prava - kazao je Smith koji se nalazi u Stockholmu kako bi primio Nobelovu nagradu.

Naglasio je kako su potpuno neprihvatljivi postupci Izraela koje čini na području Gaze.

-Izrael ne samo da vrši pritisak na palestinski narod nego isto tako vrši pritisak i na Jevreje koji su uznemireni pogrešnom politikom Izraela. Izrael mora prestati s ovakvim postupcima maltretiranja - rekao je ovaj nobelovac.

George P. Smith je zajedno s naučnicima Frances H. Arnold i Gregory P. Winter dobio Nobelovu nagradu za hemiju. Ova tri naučnika su dobila nagradu za kemiju zbog doprinosa razumijevanju evolucije.

Svečano uručenje nagrade po tradiciji je 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije