open-navfaktor-logo
search
Superutorak
Noć odluke u SAD-u: Joe Biden se "vratio iz mrtvih", pobjeđuje u devet država
Politički gotovo mrtav još prije dvije sedmice, Joe Biden vjerovatno će u superutorak biti pobjednik u devet država, a njegov glavni protukandidat za demokratsku nominaciju Bernie Sanders mogao bi osvojiti četiri, ali među njima i glavnu nagradu, Kaliforniju.
04.03.2020. u 08:57
get url
text

- Prije jedva nekoliko dana mediji i komentatori govorili su o smrti ove kandidature - rekao je Joe Biden u Kaliforniji.

Velike televizijske stanice proglasile su bivšeg američkog potpredsjednika pobjednikom u Teksasu, Virginiji, Sjevernoj Karolini, Tennesseeju, Alabami, Arkansasu, Oklahomi, Minnesoti i Massachusettsu. Superutorak, dan kada glasa 14 američkih saveznih država, imat će presudan utjecaj na to ko će se od demokratskih kandidata suprotstaviti Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u novembru, Dosad je dao vjetar u leđa Joeu Bidenu. Ipak, Sanders je po projekcijama Edison Researcha pobijedio u Vermontu, Coloradu i Utahu, a po Fox Newsu i u Kaliforniji, državi koja daje čak 415 delegata.

Biden (77) je neočekivano, nakon što su se oni povukli iz utrke, dobio podršku senatorice iz Minnesote Amy Klobuchar i Petea Buttigiega, gradonačelnika South Benda u Indiani. Ranije je dobio podršku mlade nade Demokratske stranke Beta O'Rourkea, koji je rano odustao iz utrke za nominaciju, ali je i dalje vrlo popularan u Teksasu.

Senator Bernie Sanders vodi u Kaliforniji na stranačkim predizborima za predsjedničku nominaciju, prema procjenama velikih američkih televizijskih stanica. Superutorak je vratio u život kampanju bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena (77) koji sada ima 302 sigurna od potrebnih 1991 delegata za demokratsku nominaciju za američke predsjedničke izbore. Senator Bernie Sanders (78) ima 234 sigurnih delegata.

Biden je popularan među afroameričkim biračima, a ankete pokazuju da su za njega u superutorak glasali i birači koju su svoju odluku donijeli u posljednjih nekoliko dana, moguće upravo pod utjecajem ovih troje bivših protukandidata. Veliki plus mu je bila i subotnja pobjeda u Južnoj Karolini.

- Ovo je dobra noć - ponovio je Biden tri puta na pozornici u Los Angelesu obraćajući se svojim pristašama.

- A čini se da će biti još bolja. Ne zove se ovaj dan superutorak bezveze. Ljudi, još je rano, ali stvari izgledaju strašno dobro - dodao je.

Sanders se obratio svojim glasačima u Vermontu: "Pobijedit ćemo jer ljudi razumiju da su naša kampanja i naš pokret najbolje pozicionirani za pobjedu nad Trumpom."

Gubitnik superutorka je Michael Bloomberg kojem izlazne ankete predviđaju pobjedu samo na Američkoj Samoi. Vođa njegove kampanje kazao je da će on u srijedu "ponovno procijeniti" svoju kandidaturu, što je odmah dovelo do spekulacija da bi se mogao povući. I za senatoricu iz Massachusettsa Elisabeth Warren radi se o velikom porazu. S Mikeom Bloombergom, "ona je velika gubitnica ove večeri; nije se čak ni kod sebe približila pobjedi", tvitao je predsjednik Trump.

Superutorak je najvažniji dan u utrci za Bijelu kuću kada glasa 14 američkih saveznih država - Kalifornija (415 delegata), Teksas (228), Virginia (99) , Massachusetts (91), Tennessee (64), Alabama (52), Arkansas (31), Oklahoma (37), Minnesota (75), Vermont (16), Colorado (67), Utah (29), Sjeverna Karolina (110) i Maine (24).

Ulog superutorka je golem, 1357 delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju na kojoj se formalno bira predsjednički kandidat. Kandidati trebaju 1991 delegata da bi dobili nominaciju. Prije superutorka podijeljena su samo 155 kandidata u četiri savezne države. Pobjeda u određenoj saveznoj državi ne znači i kompletan broj delegata, nego se oni kandidatima raspoređuju prema postotku glasova koji su dobili.

Američki predsjednik Donald Trump pobijedio je u saveznim državama u kojima su dosad zatvorena birališta u super utorak, što je bio i očekivani rezultat budući da se natječe gotovo bez suparnika, prenose agencije. U objavama na Twittetru, Trump je zahvalio državama Vermont, Sjeverna Karolina, Alabama, Oklahoma, Massachusetts, Tennessee i Maine.

U nekim državama, kao što je Virginia, republikanci su otkazali predizbore jer je bilo potpuno jasno da će Trump pobijediti. Super utorak je dan kada i demokrati i republikanci biraju na predizborima kandidate za predsjedničke izbore u 14 saveznih država. Međutim, kod republikanaca su ti izbori malo relevantni budući da aktualni predsjednik SAD-a nema ozbiljne rivale te je nezamisliv bilo kakav ishod osim njegove nominacije na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u augustu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.