Noćna njega je posebno važna: Kako krema zna je li dan ili noć?

Objavljeno: 04.08.17 u 16:25

Krema ne zna, ali koža zna. Dnevne i noćne kreme uveliko se razlikuju jer funkcije kože se mijenjaju tokom 24 sata.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Danju je naša koža usmjerena na zaštitu od stresa, bilo onog iz okoline (UV zračenje, hladnoća, onečišćenje) ili onog fiziološkog (stvaranje slobodnih radikala), a tokom noći intenzivno i ubrzano radi kako bi se regenerirala.

Istraživanja su pokazala da je regeneracija kože dvostruko veća noću nego danju, a posebno je intenzivna između ponoći i 4 sata ujutro. U tom se razdoblju najprije popravljaju tokom dana nastala oštećenja, neutraliziraju se slobodni radikali te povećava proizvodnja kolagena, elastina i keratinocita.

Koža noću bolje upija aktivne sastojke

Tokom noći koža bolje iskorištava aktivne sastojke iz krema. Naime, dok je danju stalno izložena UV zračenju, koje može smanjiti učinkovitost aktivnih sastojaka, noću se aktivni sastojci ne moraju “natjecati” s aktivnim sastojcima iz ostalih proizvoda poput šminke, krema sa zaštitnim faktorom i slično.

Više melatonina

Funkcija hormona melatonina u koži je da neutralizira oštećenja nastala UV zračenjem zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja u stanicama. Melatonin igra i važnu ulogu u poticanju obnove kože, a manjak tog hormona na koži se očituje sivim tenom, tamnim podočnjacima i upalnim procesima. Istraživanja kažu da je njegov nivo povezan sa starenjem.

Dva rituala prije spavanja

Čišćenje je ključan korak za uklanjanje makeupa i svih nečistoća s lica. Tek tada noćne kreme mogu djelovati kako treba. Tajna noćnih krema je u tome da su bogate aktivnim sastojcima koji potiču obnovu kože. Noćne kreme obično imaju i nešto bogatiju teksturu od dnevnih te tako koži pružaju više hranjivih i hidratantnih sastojaka te jačaju njen zaštitni sloj.