open-navfaktor-logo
search
Poplave
Normalizacija stanja u ZDK: Jedan od ulaza u Maglaj pod vodom
Prema riječima Slavena Perića, člana Federalne uprave Civilne zaštite, najteže stanje je bilo na području općine Doboj Jug
14.05.2019. u 10:41
get url
text

Obilne padavine koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu izazvale su brojne probleme u naseljima neposredno uz riječne tokove na području Zeničko-dobojskog kantona, ali se stanje na području kantona normalizuje, javlja Anadolu Agency (AA).

Na području Maglaja, jedan od ulaza u grad je još uvijek pod vodom, a u toku noći vatrogasne ekipe su imale i nekoliko intervencija na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija stambenih objekata.

Prema riječima Slavena Perića, člana Federalne uprave Civilne zaštite, najteže stanje je bilo na području općine Doboj Jug.

-Na području Doboj Juga stanje je trenutno ok, u odnosu na sinoć i jutros. Rijeka Usora se povlači, kao i rijeka Bosna. Jutros u mjestu Matuzići imali smo nekoliko evakuacija. Također i u općini Usora. Čamcima je odrađeno  prebacivanje ugroženog stanovništva iz objekata na sigurno područje, zajedno sa službom CZ Općine Doboj Jug. Putna komunikacija u općini Usora nije kompletna prohodna. Pratimo situaciju i trenutno, kao i sinoć je ovdje bilo 20 pripadnika FUCZ. Ja sam jučer stupio u kontakt s direktorom KUCZ ZDK u slučaju da bude potrebe za hitnim intervencijama, ali sada te potrebe nema, a i rijeka Bosna stagnira - rekao je Perić.

poplave Maglaj

Prema posljednjem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK, općine Tešanj i Doboj Jug proglasile su stanje prirodne nesreće.

Na području općine Tešanj, u MZ Kalošević, sinoć je uslijed porasta vodostaja došlo do probijanja nasipa te je poplavljena veća površina poljoprivrednog zemljišta i 20 objekata. Također, u izvještaju se navodi da je vodostaj rijeke Usore na području općine Tešanj opadanju te da rijeka Bosna u protekla 24 sata nije prijetila izlijevanjem. 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.