open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Norveški diplomata Geir Pedersen imenovan za specijalnog izaslanika UN-a za Siriju
Iz UN-a su saopćili da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na tu funkciju postavio Pedersena koji je od 2017. godine na dužnosti ambasadora Norveške u Pekingu
31.10.2018. u 21:44
get url
text

Norveški diplomata Geir O. Pedersen imenovan je za specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju.

Iz UN-a su saopćili da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na tu funkciju postavio Pedersena koji je od 2017. godine na dužnosti ambasadora Norveške u Pekingu. Guterres je ovim povodom izrazio zahvalnost Staffanu de Misturi, dosadašnjem specijalnom izaslaniku UN-a za Siriju, na naporima koje je uložio u cilju postizanja mira u ratom pogođenoj Siriji.

Inače, norveški diplomata je četvrti specijalni izaslanik UN-a za Siriju. Pedersen je ranije obnašao i funkciju stalnog ambasadora Norveške u Ujedinjenim nacijama, a bio je jedan od rukovodilaca i UN-ove misije u Libanu.

De Mistura, koji je ovu funkciju obnašao četiri godine, krajem ovog mjeseca je saopćio da će iz "ličnih razloga" podnijeti ostavku krajem novembra.

On je 2014. godine imenovan za specijalnog izaslanika UN-a za Siriju, naslijedivši Lakhdara Brahimija, bivšeg ministra vanjskih poslova Alžira, a prije njega na toj poziciji je bio Kofi Annan, nekadašnji generalni sekretar UN-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.