Nosite iste cipele svakodnevno: To je najplodnije tlo za razvoj bakterija i gljivica

Objavljeno: 22.08.17 u 17:45

Ako osjećate krivicu kada svaki put pogledate u svoju zavidnu kolekciju cipela, savjest će vam uskoro biti malo čišća.

 

Iako vam vjerovatno i nije trebao razlog za kupovinu još jednog para cipela, stručnjaci su vam ga upravo poklonili. Naime, prama istraživanju velikog američkog proizvođača i prodavača cipela, firme Allen Edmonds, nošenje istih cipela svakodnevno nije dobro ni za vas ni za vašu obuću. Mijenjate li ih, cipele ća trajati duže, a bitan je i način na koji ih čuvate.

- Najbolji način da produžite vijek trajanja svoje obuće jest da ju svakodnevno rotirate i da se pobrinete za cipele nakon svakog nošenja - objasnili su iz Allena Edmondsa za Business Insider.

Kad isti par cipela nosite baš svaki dan, znoj sa stopala nakuplja se u njima i ne stigne se osušiti, zbog čega obuća s vremenom mijenja oblik. To pogotovo vrijedi za kožne cipele, na koje znoj utječe najgore, jer ih izvija i čini podložnijima pucanju, a da ne govorimo o smradu...

Još jedna nuspojava znoja jest i ta što čini cipele koje nosite svakodnevno plodnim tlom za razvoj bakterija i gljivica, koje narušavaju higijenu vaših stopala.

Stoga, sljedeći put kada osjetite grižnju savjesti zbog kupovine još jednog para cipela, samo se sjetite ovoga i krivica će odmah nestati.