open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Nova optužnica za zločine u Vlasenici
Državno tužilaštvo je protiv Sime i Zorana Stupara, te Zorana i Gorana Tešića, podiglo optužnicu kojom ih tereti za ubistvo najmanje 16 osoba, progon, mučenja i zlostavljanje civilnog stanovništva na području Vlasenice
11.10.2018. u 15:38
get url
text

Simo i Zoran Stupar, te Goran Tešić optuženi su da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na bošnjačko civilno stanovništvo na području općine Vlasenica počinili zločine u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, a Zoran Tešić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Optuženi se terete da su sudjelovali u napadima na sela i mjesta nastanjena bošnjačkim stanovništvom, uključujući Džamdžiće, Alihodžiće, Gradinu i druga naselja, gdje su počinjena ubistva najmanje 16 osoba bošnjačke nacionalnosti, progon više desetina civila, među kojima i malodobnih osoba.

Na teret su im stavljena i zatvaranja u logor "Sušica" u Vlasenici i objekat SJB-a Vlasenica, kao i pljačkanja i paljenja kuća i imovine bošnjačkog stanovništva.

- Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 89 svjedoka i tri stručna vještaka, te prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza - navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da su posmrtni ostaci većeg broja žrtava pronađeni i ekshumirani nakon rata, a jednom broju žrtava se nakon odvođenja iz zatočenja gubi svaki trag, te se i danas vode kao nestale osobe.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.