open-navfaktor-logo
search
Vrijeme koronavirusa
Nova pravila za sprovode u Hrvatskoj: Više se ne smije objaviti ni mjesto ni vrijeme
Štab civilne zaštite donio je odluku o održavanju pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni u Hrvatskoj za vrijeme koronavirusa.
20.03.2020. u 23:55
get url
text

Odluka se odnosi na najmanje sljedećih mjesec, piše Index.

- S obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mjestu, uvodi se protuepidemijska mjera načina održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja koja se odnosi na sve osobe na području Republike Hrvatske te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebničkom djelatnošću, u trajanju od 30 dana od donošenja ove Odluke.

Pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu najuže porodice i predstavnika vjerske zajednice, poštujući upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne. Obustavlja se organiziranje muzičkih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća. Nijedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja - stoji u saopćenju Štaba civilne zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.